Metsä Gropin Ääneskosken Kerto LVL tehdasrakennus.
Havainnekuva Äänekosken Kerto LVL tehtaasta (Kuva: Metsä Group).

Metsä Groupille uusi kertopuutehdas Äänekoskelle

Metsä Group rakentaa rakennusteollisuuden käyttämiä palkki- ja levymateriaaleja valmistavan kertopuutehtaan. Noin 300 miljoonaa euroa maksavan tehtaan on arvioitu käynnistyvän loppuvuonna 2026. 

Tehdas sijoittuu Äänekosken tehdasintegraattiin, jonka synergioita hyödynnetään mm. energiantuotannossa, logistiikassa ja palveluissa. Integraatissa kertopuun tuotannossa syntyvät sivuvirrat voidaan kokonaan hyödyntää, jolloin arvokkaasta raaka-aineesta saadaan suurin mahdollinen lisäarvo.

Kerto® LVL-tuotteet pienentävät merkittävästi rakennusten hiilijalanjälkeä verrattuna moniin muihin materiaalivaihtoehtoihin. 

Kerto LVL on puuviiluista valmistettu rakennusmateriaali, jossa yhdistyvät materiaalitehokkuus ja puun korkea jalostusarvo. Kertopuu soveltuu teknisten ominaisuuksiensa vuoksi hyvin monipuoliseen rakentamiseen, esimerkiksi elementteihin ja moduulirakentamiseen. 

Uuden tehtaan suorat työllisyysvaikutukset ovat noin 150 uutta työpaikkaa. Vuotuinen Suomesta hankittavan tukin käyttö uudella tehtaalla on noin 400 000 kuutiota. 

Tehtaan vuotuinen tuotantokapasiteetti on noin 160 000 kuutiota, mikä kasvattaa yhtiön Kerto LVL -kapasiteettia noin 50 prosenttia. Metsä Group valmistaa tällä hetkellä Kerto LVL-tuotteita Lohjalla ja Punkaharjulla. 

Kertopuutuotanto palvelee pääasiassa rakennusteollisuutta Euroopan markkinoilla.  

Metsä Woodin toimialajohtaja Jaakko Anttila huomauttaa, että suurin osa rakentamisen hiilijalanjäljestä syntyy rakennusmateriaaleista.

”Siksi kiinnostus uusiutuviin raaka-aineisiin perustuviin rakennusmateriaaleihin on kasvussa rakennuttajien etsiessä vastuullisempia vaihtoehtoja. Kertopuu on materiaalitehokkuutensa ansiosta kilpailukykyinen ja kestävä ratkaisu kasvavaan puun käyttöön rakentamisessa.” 

Uusimmat