Annica Bresky (oik.) kertoi Stora Enson uramahdollisuuksista Tampereella opiskeleville Ellen Nyblomille ja Sanni Markkaselle.

Innostusta ilmassa FBI-tapahtumassa

Kestävä kehitys ja uudet innovaatiot nousivat puheenaiheiksi, kun tulevat metsätalouden osaajat kohtasivat FBI-tapahtumassa Oulussa.

”Seminaari oli tosi inspiroiva ja tapahtuma oli hienosti järjestetty”, kuului erään osallistujan palaute Oulussa pidetystä FBI- eli Forest Based Industries -tapahtumasta. Kolmen vuoden tauon jälkeen tapaaminen voitiin taas pitää kasvokkain.

Verkostoitumistapahtuman järjestelyistä vastasi tänä vuonna Oulun yliopiston Prosessikilta, jossa järjestelyjä hoiti toisen vuoden prosessitekniikan opiskelija Wilma Haapasalo.
Hän kertoo, että opiskelukaverit ottivat tiedon tulevasta tapahtumasta innokkaasti vastaan ja myös jälkikäteen palaute oli kiittävää.

Mukaan tuli yli 200 opiskelijaa eri puolilta Suomea, ilmoittautumiskiintiöt täyttyivät nopeasti. Haapasalon mielestä jo järjestelyihin osallistuminen oli opettavaista ja se on lisännyt hänen haluaan hakeutua alalle.
”Metsäteollisuuden ala on kiinnostanut minua jo jonkin aikaa ja tämän tapahtuman järjestämisen myötä kiinnostus on vain kasvanut. Olen päässyt keskustelemaan monien asiantuntijoiden kanssa mielenkiintoisista uramahdollisuuksista ja kehityskohteista.”

Kestävä kehitys, kiertotalous, biodiversiteetti ja uudet puupohjaiset innovaatiot nousivat painavina teemoina esille niin esiintyjien puheenvuoroissa kuin opiskelijoiden kysymyksissäkin.
Puusta voidaan tehdä kaikki se, mitä nyt tehdään fossiilisista raaka-aineista. Esimerkiksi tekstiilejä, lääkkeitä, pakkauksia tai vaikka kosmetiikkaa, kertoi Metsäteollisuus ry:n innovaatiopolitiikan päällikkö Marjaana Suorsa. Hän totesi, että metsäalan puupohjaiset ratkaisut voivat auttaa myös muita teollisuudenaloja saavuttamaan ympäristötavoitteensa.

Ideasta bisnekseksi

Tutkimus tuottaa uusia innovaatioita, mutta miten projektin saisi skaalautumaan teollisiksi tuotteiksi? Tällä hetkellä haastavaa on rahoituksen saaminen. Liikkeellelähtö voi olla helpompaa, jos teollisuuden sisällä innovoidaan ja aletaan muuttaa ansaintamalleja.

Innovaatioista kertoivat esimerkkejä Alexander Henn ja Raimo Kaunismäki. Marcus Wallenberg -säätiön nuorten tutkijoiden kilpailun viime vuonna voittanut Alexander Henn johtaa Ligno­Spheren tutkimusta ja tuotekehitystä. Hän esitteli ratkaisuja, joita yrityksessä on kehitetty pinnoitukseen, liimoihin ja komposiitteihin.

Hän kertoi, että tuskin kukaan uskoi hänen kehittämänsä ligniinipinnoitteen menestyvän, mutta kaikki sujuikin hyvin. Opiskelijoiden kysymykseen, mikä häntä itseään innostaa eniten, hän vastasi, että innostavinta on antaa oppimansa maailmalle takaisin.

Projektijohtaja Raimo Kaunismäki Infinited Fiber Companysta kertoi ratkaisuista tekstiilien uudelleenkäyttöön.

”Tekstiileistä kierrätetään alle prosentti, loppu poltetaan tai menee kaatopaikalle.”
Yritys on patentoinut teknologian, jolla se tuottaa tulevalla Kemin tehtaallaan tekstiilijätteistä sekä myös esimerkiksi pahvista ja paperista uutta tekstiiliä, joka tuntuu samalta kuin puuvilla. Yritys tekee yhteistyötä tunnettujen vaatealan brändien kanssa.

Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky evästi opiskelijoita, ettei näiden pidä juuttua omaan ydinosaamiseensa. Hän kehotti opiskelijoita uteliaisuuteen ja oppimiseen ja muistutti, että nimenomaan insinööreillä on mahdollisuus jättää jälkensä maailmaan.

Vilkasta verkostoitumista

Näyttelyosastolla riitti tungosta tauon aikana, kun yritykset esittelivät toimintaansa opiskelijoille ja vastasivat kysymyksiin kesätyömahdollisuuksista.

Oulun yliopistossa toista vuotta prosessitekniikkaa opiskeleva Katja Päkkilä totesi, että toinen opiskeluvuosi on hyvä ajankohta osallistua FBI-tapahtumaan.

”Ensimmäinen vuosi menee pitkälle miettiessä, mikä olisi minun juttuni. Toisena vuonna alkaa jo olla hajua siitä, mikä oikeasti kiinnostaa.”

Päkkilä kertoi hakevansa kesätöitä useista paikoista. Häntä kiinnostaa sellun tuotanto ja kaikki mitä siitä voi tehdä. ”Ajankohtainen on esimerkiksi ligniini, mitä siitä saa.”

Päkkilän mielestä metsäalan tekee inspiroivaksi mahdollisuus vaikuttaa esimerkiksi ilmastonmuutoksen hidastamiseen.

”Minulla on vähän sellainen maailmanpelastussyndrooma muutenkin, ja tällä alalla pystyy vaikuttamaan asioihin globaalilla tasolla.”

FBI DAY 2023 Oulu. Kuvassa vasemmalta oikealle Oskari Laurila, XAMK, Vertti Kemppi, Aalto ja Lauri Collan, XAMK. Kuva Vesa Ranta.

Biotuotetekniikkaa XAMK:ssa Savonlinnassa opiskelevat Oskari Laurila ja Lauri Collan vaihtoivat kuulumisia Aalto-yliopistossa kemian tekniikkaa opiskelevan Vertti Kempin kanssa. Kolmikko oli yhtä mieltä siitä, että FBI-tilaisuuteen on hyödyllistä osallistua. Esityksistä kolmikon mieleen jäi muun muassa vaatteiden valmistaminen kierrätyskuidusta, he toivovat hankkeelle menestystä.

”Täällä näkee uusimmat projektit ja jutut, mitä on tulossa. Koulunpenkillä saattaa kuulla vanhempaakin tietoa 2000-luvun alusta. Uutta oli esimerkiksi ligniinin käyttö akuissa”, Oskari Laurila sanoi.

Vertti Kemppi halusi tulla näkemään alan yrityksiä ja kuulemaan, mitä sanottavaa niillä on. ”Annica Breskyn keynote-puhe myös herätti.”

Uusimmat