Aca Systems valmistaa mittalaitteita softineen päällystyspastan, paperin huokoisuuden ja valmiiden rullien analysointiin. Pääkallopaikka sijaitsee noin 500 asukkaan Sotkuman kylässä Polvijärvellä. Sieltä on toimitusjohtaja Vesa Kukkamon mukaan ollut hyvä ponnistaa maailmalle.
Läheisestä Joensuun yliopistokaupungista löytyy osaamista ja osaajia. Alihankkijoita toimii naapurustossa ja yhteistyötä tehdään myös Pohjois-Karjalan teknologiaosaajien kanssa.
”Asiakkaiden on helppo tulla meille, sillä Joensuun lentokentälle on vain 20 minuutin matka. Asiakkaat käyvätkin täällä testaamassa laitteita omilla materiaaleillaan tai tekemässä koeajoja”, Vesa Kukkamo kertoo.
Laitteiden kokoonpano ja testaus tehdään Polvijärvellä. Teknologiajohtaja- ja tuotekehitysmanageri työskentelevät sen sijaan pääkaupunkiseudulla. Yhteensä väkeä on tällä hetkellä 9.
Kansainvälistä toimintaa
Yrityksen kansainvälisyydestä kielii se, että kotisivut ovat ainoastaan englanniksi, taiwaniksi ja kiinaksi. ACA Systemsin myynnistä 90 prosenttia tuleekin maailmalta.
”Fokuksemme on ollut alusta alkaen kansainvälisyys. Kiina on tärkeä markkina-alue, koska siellä on paljon paperiteollisuutta. Kotisivumme käänsimme kiinaksi auttaaksemme paikallisia jälleenmyyjiä.”
Eurooppa on perinteisesti ollut vahvin markkina-alue, Aasia ja Amerikka ovat melko tasavahvoja.
ACA Systemsin ratkaisuja on viety yli 50 maahan. Yli 20 maassa toimivat kanavapartnerit myyvät ACAn tuotteita.
Prosessien syvä tuntemus vie eteenpäin
Yrityksen perusti 80-luvulla Heikki Mustalahti. Hän ei silloisessa työssään paperiteollisuudessa saanut investointirahaa tärkeäksi kokemalleen mittalaitteelle. Niinpä hän valmisti laitteen itse ja perusti ACA Systemsin.
Vesa Kukkamo löytää kolme ratkaisevaa, yritystä eteenpäin siivittänyttä merkkipaalua yrityksen liki 40-vuotiaasta historiasta. Ensimmäinen vie meidät vuoteen 1991, kun yritys toi markkinoille ACAV ultrahigh shear -viskosimetrin paperi- ja kartonkipinnoitusteollisuudelle.
”Päällystysnopeudet kasvoivat 1990-luvun alussa valtavasti. Kehittämämme viskometri pystyi mittaamaan pastan virtausominaisuuksia prosessiolosuhteissa, minkä ansiosta pystyttiin näkemään heti millaisia pigmentteja tai sideaineita voidaan käyttää nopeuksien kasvaessa.”
Vuonna 2019 markkinoille tuodulla modernilla, aiempaa pienemmällä ja helppokäyttöisemmällä kapillaariviskometrillä onnistuu myös päivittäinen laadunvalvonta niin päällystyspastalle kuin sen kompontenteille. Tämä on erityisen tärkeää pakkausteollisuuden uusille, muovia korvaaville biomateriaaleille, joiden virtausominaisuudet kovissa nopeuksissa voivat olla haastavia.
Seuraava etappi oli online-ilmanläpäisyanalysaattorin kehittäminen prosessin vakauden ja tuotteiden laadun mittaamiseen paperinvalmistusprosessissa. Huokoisuusmittauksella voidaan mittaaminen tehdä suoraan liikkuvasta paperin rainasta. Ensimmäinen toimitus oli 2000-luvun alkupuolella.
”Kun asiakas pystyy pienentämään huokoisuusvaihtelua, energiankulutus- ja kemikaalikulutus laskee ja lujuudet paranevat. Reaaliaikaisella mittauksella voidaan nyt ohjata ja stabiloida prosessia hyvinkin nopeasti ja saavuttaa mittavia kustannussäästöjä, kun hylyn, käytettävän energian ja kemikaalien määrä vähenee.”
Vuonna 2015 markkinoille tuodulla käsikäyttöisellä rullan kovuusprofiilia mittaavalla laitteella pystytään havaitsemaan mahdolliset konvertointiprosessin ongelmat ajoissa jo ennen kuin rullia lähetetään eteenpäin.
Tänä vuonna käsilaitteen rinnalle tuotiin automaattinen rullan kovuusprofiilimittaus, joka sopii esimerkiksi konvertointilaitoksille sisään tulevien raakarullien laadunvalvontaan.
”Kilpailuetumme on se, että tekemällä tiivistä yhteistyötä asiakkaan kanssa tunnemme prosessit syvällisesti ja osaamme siksi kehittää juuri oikeanlaiset mittalaitteet. Tähtäämme nyt vahvaan kasvuun ja etsimme uusia markkinoita esimerkiksi akkuteollisuudesta”, Vesa Kukkamo kertoo.
ACA Systems Oy
– Perustettiin Polvijärvellä 1986
– Liikevaihto 2 miljoonaa euroa (2022)
– Työllistää 9 henkilöä
– Kehittää mm. metsäteollisuudelle mittausmetodeja ja mittalaitteita