Tehdaslaitos ilmasta käsin katsottuna.
Kuivausrakennuksen katolla sijaitsevat lämmöntalteenottoyksiköt, joilla kerätään kuivauksen poistoilmasta hukkalämpöä hyötykäyttöön.

Lämpöä ilman polttamista

Calefan lämpöpumppulaitoksilla energiayhtiöt, teollisuus ja suuret kiinteistöt saavat lämpöenergian uusiokäyttöön. Metsäteollisuudessa piilee valtava määrä potentiaalia hukkaenergian hyödyntämiseen.

Tasan 10 vuotta sitten viisi teollisuuden ja energiasektorin laitevalmistajille työskennellyttä miestä havaitsi markkinan mentävän aukon. 

Porukka oli keksinyt ratkaisun teollisuuden ja energiayhtiöiden hukkalämmön uusiokäyttöön ja ympäristön energian hyödyntämiseen. Alalta puuttui kokonaisjärjestelmiä tarjoava yritys, joka ottaisi vastuun myös mahdollisissa ongelmatilanteissa. Syntyi Calefa Oy. 

Yhden yrityksen historian merkkipaalun voi lyödä vuoteen 2015, jolloin datakeskuksen hukkalämpö siirrettiin onnistuneesti Mäntsälän kaukolämpöverkkoon. Maine alkoi kiiriä ja puhelin piristä.

Tällä hetkellä Calefalla on Hollolassa 20 työntekijää ja tuotantolaitoksella Ikaalisessa 15. Lämpöpumppu­teknologian ratkaisuja on tuotettu muun muassa muovi-, alumiini- ja elintarvikealan yrityksille ja metsä­teollisuudelle. Laitteiden etäseuranta, optimointi ja hallinnointi hoidetaan Hollolan konttorilta etäyhteyksin.

Korona-aikana syntyi uusi innovaatio

Koronan rantauduttua Suomeen keväällä 2020 yritysten investoinnit pistettiin pääsääntöisesti jäihin. Tyhjäkäynnin sijaan Calefa keskittyi tuotekehitykseen. Kun asiakkaan luokse ei päästy suunnittelemaan hukkalämpöä hyödyntäviä ratkaisuja, piti tilalle keksiä muuta.

Calefa kehitti modulaarisen AmbiHeat-kokonaisuuden, jolla pystytään rakentamaan lämpöpumppulaitos omassa tuotantotehtaassa ja kuskaamaan se valmiina asiakkaalle.

”AmbiHeat on ollut merkittävä avain kasvussamme ja tuo mahdollisuuksia myös vientiin”, toimitusjohtaja Petri Vuori kertoo. 

Saha siirtyi lämpöpumpputeknologiaan

Mekaanisessa metsäteollisuudessa sahojen suurimpia hukkalämmön lähteitä ovat sahatavarakuivaamot, joissa energiaa häviää megawattitolkulla taivaan tuuliin. 

Calefa teki UPM:lle erilaisia mittauksia siitä, kuinka paljon energiaa olisi saatavilla ja laskelmia sopivan kokoisen järjestelmän löytämiseksi. 

”Osoitimme millaisiin säästöihin ja takaisinmaksuaikaan voitaisiin päästä kuivaamon hukkalämmön hyödyntämisessä. UPM totesi raporttimme luettuaan, että potentiaalia on.”

Tänä kesänä lämpöpumpputeknologiaan siirtynyt UPM Korkeakosken
saha hyödyntää kuivaamoissaan 52–60-asteista hukkaenergiaa, josta jalostetaan sahalle 100–115-asteista lämpöä. Samalla hakkeen polttoa on voitu vähentää.

”Pystymme nykyisin tuottamaan jopa 120-asteista lämpöä lämpöpumpulla. Sahatavarakuivaamoissa tarvitaan yleensä yli 100 astetta, joten nyt lämpöpumppumme toimivat myös kuivaamoissa”, Vuori kertoo. 

Ulkoilman hyödyntäminen 

Nykyisin osataan hukkalämmön lisäksi hyödyntää ympäristön lämmön lähteitä ja etenkin ulkoilmaenergiaa. Calefan kehittämän lämpöpumpputeknologian ansiosta pystytään hyödyntämään ulkoilman energiaa pakkaskeleistä hellekeleihin jopa niin korkeisiin lämpötiloihin, että energia voidaan käyttää kaukolämpöverkoissa.

Uudenlaisissa hybridilaitoksissa voidaan hyödyntää sekä hukkalämmön lähteitä että ulkoilman energiaa. Hybridilaitoksilla pystytään tuottamaan eri vuodenaikoina C02-vapaata energiaa kaukolämpöyhtiöiden tai teollisuuden tarpeisiin. 

”Kun pääsemme vielä nykyistä korkeampiin lämpötiloihin, käyttökohteiden määrä laajenee entisestään, ja voimme korvata enemmän polttamalla tuotettua energiaa”, Petri Vuori kertoo.

Calefa Oy

– Toteuttaa lämpöpumpputeknologiaan perustuvia kokonaisenergiaratkaisuja teollisuudelle, energian tuotantolaitoksille ja suurille kiinteistöille
– Tuotteet: ympäristön energiaa hyödyntävä modulaarinen AmbiHeat-lämpöpumppulaitos sekä Retrofit-asennuksena hukkalämmön uusiokäyttöjärjestelmät
– Tuotteiden suunnittelu Hollolassa ja valmistus Ikaalisissa
– Toimittanut vuodesta 2013 noin 200 hukka- ja ympäristön energiaa hyödyntävää energiajärjestelmää

Uusimmat