Sahayksikön äärellä seisovat Veli-Pekka Hämäläinen (vas.) ja Juho Peteri teknologiakumppani Pinjasta. Tervolan Saha ja Höyläämö Oy:stä ovat yrittäjät Lea ja Juha Kokkonen, vierellä tytär Elina Alajoki.
Uusi teknologia ja uusi toimintatapa vie Tervolan sahaa alan huipulle. Sahayksikön äärellä ovat Veli-Pekka Hämäläinen (vas.) ja Juho Peteri teknologiakumppani Pinjasta. Tervolan Saha ja Höyläämö Oy:n ohjaimissa ovat yrittäjät Lea ja Juha Kokkonen, vierellä tytär Elina Alajoki. 

Tervolan saha siirtyy digiaikaan kokoonsa nähden jätti-investoinnilla  

Digitaalisuuteen perustuva toiminnanohjaus kattaa koko prosessin, hankinnasta valmiiseen sahattuun asiakaspakettiin. 

”Olemme toimineet yrityksen alusta alkaen 67 vuotta lähes manuaalisesti ruutupaperin ja muistin varaisesti, mutta nyt teemme digitaalisen teknologiahypyn tulevaisuuteen tekniikaltaan huippumodernin sahalinjan kanssa. Hyvää liiketoimintaa teimme ennenkin, mutta nyt olemme aivan uuden edessä”, sanoo Tervolan Saha ja Höyläämö -konsernin talousjohtaja, yrittäjä Lea Kokkonen

”Kun olemme tehneet pienehköllä liikevaihdolla näin suuren investoinnin, niin kyllä meidän pitää uskoa tulevaisuuteen ja luottaakin siihen. Tässä asiakkaamme ovat suuressa roolissa. Meillä on mielettömän pitkiä asiakkuuksia ”molemminpuolinen luottamus on hankittu. Kun tavara tulee ajoissa ja se on luvatun mukaista, niin arki sujuu, oli hyvä tai huono aika.” 

Lautaa ja lankkua sahaavassa linjassa kaikki on uutta. Kuorimo tuli Valon Koneelta, sahansyötön ja ala­sahan käsittelylaitteet toimitti Nord­automation, kahden yksikön (2.2) sahakoneen valmisti Veisto, puutavaran laatumittauksen Microtec, 30 lokeron tuorelajittelun ja rimoituslaitoksen Renholmen sekä tuotannonohjausjärjestelmän Pinja. Teknologiakumppaneina ovat olleet siis alan keskeisiä yrityksiä. 

Sahan ajo ja arki on perheviritteistä alusta loppuun. Yrittäjäpariskunnan Lea ja Juha Kokkosen tukena ovat heidän viisi poikaansa, tytär ja kolme vävyä, kaikki töissä sahalla. 

Lea Kokkonen sanoo suurimpana huolena olevan enää se, että investoinnin käyntiin ajo sujuu suunnitellusti ja että prosessi myös toimii. Hyppy ”ruutupaperista” digitalisoituun ajojärjestelmään on Tervolassa iso toiminnallinen muutos. 

”Investoinnin vaikein päätös liittyi varmastikin digitaalisuuteen perustuvan toiminnanohjauksen hankintaan kannolta valmiiseen sahattuun asiakaspakettiin. Toki tunsimme Pinjan ja sen tuotteet, mutta huolena oli, miten me sahalla saamme sen haltuun. Yhdessä eteenpäin -ajattelu loi uskoa onnistumiselle”, kertoo Lea Kokkonen. 

”Pääsimme nopeasti liikkeelle, koska Tervolassa ymmärrettiin, että mitä enemmän he omistautuvat asialle, sitä mutkattomammin asiat etenevät. Isoja asioita lähtikin liikkeelle hämmästyttävän pienellä koulutuksella”, kertoo Veli-Pekka Hämäläinen Pinjalta. 

Pinja toimittaa uudelle sahalle ohjelmistoratkaisun, joka yhdistää koko ketjun puunhankinnasta kuljetukseen, vastaanottoon, tukkivarastoon ja edelleen tuotantoon. Ratkaisu koostuu Forest by Pinja -metsäjärjestelmästä, joka kattaa Tervolan oman puunhankinnan metsästä raakapuun kuljetukseen sahalle. Hakkuu-urakoitsijoiden käytössä on mobiilisovellus, jolla hallinnoidaan logistiikkaa metsässä tukin vastaanottoon ja tukkivarastoon. Sahauksen toiminnanohjauksen, sisältäen ostotoiminnot, materiaalivirtojen ja tuotantolinjojen hallinnan sekä tuotannon suunnitteluun käytetään Timber by Pinja -sovellusta. Tuotevarastossa sahatavaran siirtoja ja varastohallintaa ohjataan omalla sovellusmoduulilla. Koko järjestelmää käytetään suoraan Pinjan pilvipalvelusta. 

Perhe-energiaa Tervolassa  

Perheyritys Tervolan Saha ja Höyläämö Oy on toiminut Tervolan Hastinkankaalla vuodesta 1956. Kahdeksan vuotta sitten yrittäjäpariskunta Lea ja Juha Kokkonen alkoivat suunnitella sahainvestointia tulevaisuuteen. Tänä vuonna tämä 27 miljoonan euron investointi on valmistumassa. Yrityksen mittaluokassa jätti-investointi kattaa käytännössä kokonaan uuden sahalinjan toiminnanohjauksineen uudessa noin 4000 m²:n teollisuushallissa. 

Tervolan saha ja sen tytäryhtiö Vk Timber Oy Kittilässä valmistavat puutavaraa erilaisiin taloteollisuuden tarpeisiin. Tukki tulee 50 kilometrin säteeltä Tervolasta. Päätuotteita ovat lujuuslajitellut ja sormijatketut tuotteet, höylätyt ja pohjamaalatut tuotteet sekä painekyllästetty tavara, joita toimitettiin viime vuonna yli 50 000 kuutiota. Asiakkaina olivat kotimaiset toimijat. 

Konserni teki liikevaihtoa viime vuonna noin 19 miljoonaa euroa 28 henkilön voimin. 

MITÄ? Tervolan Sahalla tehtiin 27 miljoonan euron investointi digitaalisuuteen perustuvan toiminnanohjauksen hankintaan kannolta valmiiseen sahattuun asiakaspakettiin. 
 
MIKSI? Vanha perheyritys siirtyi digiaikaan oman tuotannon tehostamisen ja pitkäaikaisten asiakkaiden edun takia. 

Uusimmat