Metsä Board panostaa laatukartonkiin

 

Simpeleen investoinnit on saatu päätökseen ja taivekartonkikone valmiina 300 000 tonnin vuosituotantoon, kertoo tehtaan johtaja Veli-Pekka Kyllönen.

Metsä Board on panostanut parin viime vuoden aikana voimakkaasti kartonki-liiketoimintaansa. Tulokset näkyvät. Kapasiteettia on nostettu lyhyessä ajassa 150 000 tonnia 1,3 miljoonaan vuositonniin, ja koko kapasiteetti on yhtiön mukaan täydessä käytössä 2013 alussa.

”Uuden sukupolven kevyiden kartonkien markkinat ovat kasvaneet juuri niin kuin olemme odottaneetkin. Olemme tyytyväisiä investointeihimme”, sanoo Metsä Boardin toimitusjohtaja Mikko Helander Paperi ja Puu -lehdelle.

Kapasiteetin lisäyksen ohella Metsä Board on ollut tyytyväinen myös kartonkiliiketoimintansa kokonaiskehitykseen, sillä kuluvan vuoden toisella kvartaalilla sekä markkinatilanne että segmentin tuloksentekokyky paranivat. Syksyllä 2012 ollaan lainerin hintaakin rukkaamassa ylöspäin.

Simpeleen investoinnit valmistuneet

Metsä Boardin Simpeleen kartonkitehdas on konsernin kartonkilaivueessa erinomainen esimerkki siitä, miten yhden tuotteen ja yhden tuotantokoneen tehdas pystyy osoittamaan elinvoimaisuutensa, kunhan oikeita asioita tehdään oikein.

Simpeleen tehtaan osalta nähtiin ajoissa, ettei paperinvalmistuksella ollut tulevaisuutta, joten panokset pistettiin vaativien kartonkilaatujen valmistukseen. SimCote-laatubrändi tuki investointipäätöksiä, joita tehtiin maltillisesti kohde kohteelta usean vuoden ajan kahdessa eri vaiheessa.

Nyt Euroopan suurimmalla taivekartonkikoneella kaikki on valmista 300 000 tonnin vuosituotantoon. Oman arkittamon kapasiteettiakin on nostettu, jopa yli nykytarpeiden, 240 000 vuositonniin.

”Olemme erittäin tyytyväisiä Simpeleen tehtaaseen ja siihen, miten asiat ovat siellä sujuneet. Simpeleellä on huippukone ja porukka, joka tekee maailman parasta elintarvikepakkauksien kartonkia”, hehkuttaa Mikko Helander.

”Toteutimme Siika 1 -investoinnit lähinnä lisätäksemme kapasiteettiamme sekä tuodaksemme markkinoille parannetun SimCote-tuotteemme. Nyt päättyneessä Siika 2 -hankkeessa etenimme samassa asennossa, mutta halusimme samalla päästä eroon kapasiteettiongelmista tehostamalla kartonkikoneen vedenpoistoa ja kuivatustehoa sekä laajentamalla arkittamoa”, kertoo tehtaan johtaja Veli-Pekka Kyllönen.

Uusi innovaatio käyttöön

Kehitysinvestointien toteutustapa välittyy ulkopuolisen silmiin siten, että Simpeleellä on luotettu erinomaisella tavalla vanhaan viisauteen ”hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty”. Tehtaan organisaatiossa on ollut yli kuusi vuotta kuin tehtaan omana miehenä CTS Engtecin asiantuntija Mikko Nikamaa. Syy on ollut selkeä: toteutuksien yksityiskohtien on oltava hyvin hiottuja tehtäessä purku- ja asennustöitä käyvällä kartonkikoneella.

Nikamaa lienee ollut mies paikallaan, koska kesällä 2012 hän siirtyi kokonaan Simpeleen tehtaan palvelukseen prosessinkehityspäälliköksi.

Toinen simpeleläinen tapa toimia on ollut luottaa uusien innovaatioiden voimaan. Simpele otti ensimmäisenä tehtaana käyttöön Metson kehittämän ValZone-hihnakalanterin. Tämän innovaation Metsossa jalostanut Mika Viljanmaa palkittiin keväällä 2012 ”paperimaailman Nobelilla” eli Marcus Wallenberg -palkinnolla.

Koska kartonkikoneen kapasiteetin nosto edellytti myös massanvalmistuksen toiminnan tehostamista erityisesti pulpperoinnin osalta, Simpele valitsi kumppanikseeen GL&V:n hyödyntääkseen Metsä Boardin Kyröskosken tehtaalle jo asennetusta uudesta tekniikasta saatuja kokemuksia.

”Meillä vanhassa tehdaskompleksissa ja yhden koneen tehtaalla on ollut aina ahtaat paikat toimia ja myös erittäin tiukat toteutusaikataulut kaikissa uudistuksissa. Tämä on vaatinut sekä omalta väeltä että kumppaneilta joustavuutta, muutosherkkyyttä ja reaktiivisuutta.”

”Ellei koko väki olisi ymmärtänyt kaiken aikaa, mistä kokonaisuuksista on kyse, ei näin kompleksisia investointeja olisi voitu toteuttaa mielekkäästi”, sanoo Veli-Pekka Kyllönen, joka toimii Simpeleen ohella myös Joutsenon kemihierretehtaan johtajana.

Teksti ja kuva: Leif Lindberg

Uusimmat