Pilottiympäristö jalostaa osaamista

”On iso muutos tulla tuotannosta, jossa ajetaan suuria tuotantomääriä mahdollisimman tehokkaasti tänne, jossa puolestaan tehdään jokainen pieni osa mahdollisimman hyvin. Vaikka prosessitekniikka on hyvin hallussa, niin uudet laitteet, raaka-aineet ja iso kirjo asiakkaita laittavat vuorovaikutukselle omat haasteensa,” sanoo Paavo Paajanen.

Hänen työtehtäviinsä kuuluu päällystyskoneen operointi, laadun tarkkailu, eri päällystystekniikoiden hallinta ja koneen mekaaniset huoltotyöt. Konehallissa asiakas ja operaattori hengittävät samaa ilmaa, ja keskustelut asiakkaiden kanssa tuovatkin työhön mieluisan lisämausteen.

”Harvassa paikassa pääsee näkemään alan kaikki skaalat. Yksikään päivä ei ole samanlainen”, Paajanen sanoo.

Työnohjaajana ja mentorina hänellä on KCL:ssä jo nelikymmenvuotisen työuran tehnyt Heikki Tolvanen.

”Olen kouluttanut vuosien varrella hyvin monta henkilöä oman työni mukana koululaisista ammattiosaajiin. Alkuhan on aina haastavaa. Pitää antaa omaa panostaan, työnohjausta ja koulutusta. Kaikessa tässä on keskeistä henkilökemioiden toimivuus, eikä hermostua saa mistään. Tarvitaan pitkäjänteisyyttä ja kykyä niin sanotusti lukea kaveria etäämmältä, jotta työn edistyminen ja ennuste tulevat näkyviksi”, Tolvanen toteaa.

”Pitää osata myös kysyä ja haastaa. Pitää lunastaa oma toimintatapansa uusiin tilanteisiin sovellettuina”, Paajanen pohtii.

”Pitää elää yhtä koneen kanssa”, Tolvanen kiteyttää.

Työparissa nuori uteliaisuus ja uuden oppiminen kohtaavat kokemuksen ja näkemyksen. Molemmilla herroilla on kutakuinkin yhtäläinen urapolku: ammattikoulusta armeijaan ja sitten muutaman mutkan kautta KCL:ään.

KCL:n yli satavuotinen historia antaakin selkärankaa työlle kuin työlle. Metsäteollisuuden muutoksen mukana tuotetta ja prosessia tutkiva instituutio on taivuttanut toimenkuvaansa moneen asentoon asiakaskunnan vaihtuvien tarpeiden mukaan.

Asiakkaina on koko biotuoteteollisuus ja siihen linkittyvä teknologia globaalilla markkinalla.

”Toimimme riippumattomasti ja luottamuksellisesti eri tahojen kanssa. Laitteet ja laboratorio on pidetty ajan tasalla muutoksen mukaisesti, ja liike on ollut kohti uusia biopohjaisia raaka-aineita. Asemamme on myös korostunut kaiken aikaa, sillä useita kaltaisiamme laitoksia on suljettu maailmalla”, sanoo asiakaspalvelupäällikkö Mikko Mensonen.

Koronasta huolimatta muun muassa päällystyskoneella on ollut hyvin tilauskantaa, ja yhtiö on pystynyt reagoimaan tilanteeseen ketterästi.

Teksti ja kuva Leif Lindberg

Uusimmat