Uuden sukupolven hologrammeja

Hologrammi voi olla myös takuu tuotteen aitoudesta, koska se on erittäin vaikea kopioida.

Muovi- ja kuitupohjaisiin pakkauksiin sekä muovituotteisiin saa nyt edullisesti ja ekologisesti holografisia efektejä. Suomalaisen Iscent Oy:n käyttöönottama teknologia perustuu muovi- tai paperipinnan topografian muuttamiseen.

Iscent Oy otti vuoden 2012 lopulla kaupalliseen käyttöön osin VTT:n kehittämän hologrammiteknologian.

Perinteiset hologrammiteknologiat pohjautuvat metalloituihin ratkaisuihin, laminoituihin rakenteisiin tai uv-lakoilla tuotettuihin efekteihin. Uudella menetelmällä aikaansaatu efekti ei tarvitse uv-lakkaa eikä muitakaan ylimääräisiä lisäaineita, sillä sateenkaaren väri-ilmiöt saadaan aikaan muuttamalla muovin tai paperin pintaa.

”Painamme kuvion suoraan materiaalin pintaan. Näin painaminen on ekologista ja  kustannustehokasta, sillä prosessissa ei käytetä mitään lisäaineita”, huomauttaa Iscentin tuotannosta vastaava Valtteri Kalima.

Leveämmin kuin aiemmin

Iscentin käyttämä hologrammipainanta ei sinänsä ole menetelmänä uusi. Painoteollisuudessa jo olevat kaupalliset hologrammiradat on kuitenkin lähes poikkeuksetta suunniteltu kapeita tuotteita varten.

VTT:llä kehitetyllä prosessilla pystytään valmistamaan jopa 1 200 millimetriä leveä  hologrammipainettu lopputuote. Tämä mahdollistaa uudenlaisen liiketoiminnan ja suuret painosmäärät.

”Kilpailijamme käyttävät kapeampia tuotantolinjoja. Tyypillisimmillään leveydeltään 300 millimetrinen kalvo ei riitä esimerkiksi pakkausteollisuuden tarpeisiin.”

Mitä innovatiivista siinä on, että rataa levennetään 1 200 millimetriin?

”Ei sellaisenaan toki mitään. Teknologian ydin on painosylinterien asennuksessa. Näin leveä rata on haastava, sillä kohokuviot ovat nanometrien luokkaa”, Kalima sanoo.

Prosessin puhtaus on tärkeää Iscentin painojäljen takuumiehelle Kai Sundströmille.

Lämmöllä painettua

Iscentillä on avara tuotantotila Vantaan Martinlaaksossa. Sanomalaan rakennettuun tilaan on pystytetty italialaisen Utecon painokone.

Iscentin käyttämä menetelmä perustuu kuumapuristustekniikkaan, jossa kalanterityyppinen telapari muodostaa nippipaineen. Muovi- tai paperirata ohjataan sen läpi. Eli yksinkertaistaen sanottuna  laitteessa on filmi ja painopelti, ja niiden välissä puristustelat.

”Holografinen efekti kopioituu lämpötilan ja paineen vaikutuksesta telojen lävitse kulkevaan materiaaliin”, kertoo Iscentin myynnistä ja markkinoinnista vastaava Eero Hurme.

Kuumapuristustekniikassa lämpötilat vaihtelevat noin 60 asteesta ylöspäin korkeintaan 150 asteeseen – painettavasta materiaalista riippuen.

Painomateriaalissa on oikeastaan vain yksi pakollinen ominaisuus, jotta hologrammikuviointi onnistuu.

”Materiaalin on oltava termomuotoutuva. Esimerkiksi päällystämätön kopiopaperi ei käy”, Hurme huomauttaa.

Teksti: Jaakko Liikanen

Kuva: Matti Immonen

Koko artikkeli on luettavissa Paperi ja Puu -lehden 4/2012 printtiversiossa.

Uusimmat