”Merkille pantavaa on, että juuri metsäteollisuuden vienti jättää suuren lisäarvon Suomeen”, Risto E.J. Penttilä huomauttaa.
Metsäteollisuus kohtaa hänestä toki samat yleiset haasteet kuin muutkin toimialat. Kiinan, Euroopan ja USA:n poliittinen ja taloudellinen kolmio on epävakaa.
”Brexit, Trump ja teknologinen murros vaikuttavat kaikkien yritysten toimintaedellytyksiin.”
Penttilän mukaan globalisaatio ja integraatio ovat voimakkaassa vastatuulessa. Teknologian murros ja digitalisaatio ovat puolestaan myötätuulessa.
”Suomi on pystynyt sopeutumaan ennenkin ja pystyy varmasti nytkin.”
Parempaa näkyvyyttä tarvitaan
Kysyntäriski on asia, joka ei ole kenenkään hallittavissa.
”Regulaatioympäristön ennakoitavuus on avainasioita kysyntäriskien kaltaisten vaarojen hallinnassa”, Penttilä huomauttaa.
Metsäteollisuudenkin piiristä on tullut ehdotuksia ennustettavuuden turvaamiseksi tietyksi ajaksi kansallista sääntelyä hyödyntämällä.
”Regulaatiolupaus, eli sääntelyn lukitseminen vaikkapa 20 vuodeksi on briljantti idea. Se vakauttaisi toimintaympäristöä ja houkuttelisi investointeja.”
Penttilän mukaan EU on muuttunut merkittävästi Suomen jäsenyyden aikana.
”Liittyessämme EU oli markkinatalouden ja vapaan kilpailun edistäjä. Sitä se ei ole ollut enää pitkään aikaan. Vaarana on, että kaikki huomio menee Brexitiin ja yhteismarkkinoiden kehittäminen jää lapsipuolen asemaan.”
Yhdessä uuteen metsään
Keskuskauppakamari ja Metsäteollisuus aloittivat tammikuussa 2017 myös edunvalvonnallisen yhteistyön.
”Pyrimme vastaamaan haasteisiin ketterästi ilman perinteistä järjestöjähmeyttä. Rakennamme aivan uutta verkostomaista toimintamallia”, Penttilä toteaa.
Yhteistyön tavoitteena on edistää Metsäteollisuus ry:n sekä kauppakamarien jäsenyritysten toimintaympäristöä. Sopimus kattaa verotuksen, liikenteen, yritysjuridiikan ja kauppapolitiikan.
Penttilä innostuu kuvailemaan biotalouden mahdollisuuksia.
”Metsä oli Suomen talouden perusta 100 vuotta sitten ja nyt se on taas uudessa nousussa”, hän sanoo viitaten tasavallan syntymäpäiviin.
Entisen kaltaiseen metsään ei toki palata, mutta biotaloudessa puu on taas noussut raaka-aineena etualalle. Se lupaa Suomelle Penttilän mukaan pelkkää hyvää.
Se, että biotalous kuuluisi vain metsäteollisuudelle, hämmästyttää välillä Penttilää. Kyseessähän on koko Suomea yhdistävä asia.
”Usein kysellään, että miksei juuri metsäteollisuus investoi siihen ja siihen. Näkisin mielelläni myös uusia toimijoita biotaloutta kehittämässä.”
Metsäteollisuuden uudistumiskykyyn Penttilä uskoo vahvasti.
”Nyt kun perusbisnekset ovat kunnossa, näemme varmasti runsaasti myös uusia innovaatiota.”
Teksti Jaakko Liikanen
Kuva Keskuskauppakamari