Mieshenkilö istuu kiven päällä metsässä

Puun sielu ja henki säilyy

Puuartisti Miikka Kotilainen myöntää joissain tilanteissa miettineensä, että insinöörin töissä olisi päässyt helpommalla. Mutta se vaan ei tuntunut omalta, joten puuinsinööriopinnot saivat aikoinaan jäädä. Sen sijaan plakkarista löytyy nyt puuartesaanin ja puuseppämestarin tutkinnot.

Kalusteita joilla on tarina

”Piti rakentaa sellainen työpaikka itselle, että mielenkiinto säilyy.”

Sellainen löytyi perustamalla Puuartisti Oy, jonka osaamisaluetta ovat uniikit työt erikoisista materiaaleista. Jokaiseen verstaalta lähtevään kalusteeseen liittyy tarina, joka tuo kalusteeseen merkitystä ja tunnearvoa. 

Puinen vaalea ruokapöytä, jonka päällä viherkasvi”Siinä vaiheessa kun asiakkaan kanssa on päätetty tulevasta työstä, meillä ei vielä välttämättä ole ollenkaan tarkkaa tietoa sen toteuttamisesta. Ja se juuri on tämän työn suola. Kaikki työmme ovat uniikkeja, monet niistä vaativat tuhansia työtunteja. Ei ole valmiita malleja eikä esimerkkejä, samaa ei tehdä kahteen kertaan vaan aina aloitetaan alusta. Onhan se aika vaativa tapa tehdä töitä, mutta meille se sopii. Kun pysyttelemme erossa sarjatyöstä, myös oma osaaminen ja oppimiskyky kehittyvät aina vain paremmiksi”, Kotilainen kertoo.

Puuartistin visiona on toteuttaa puusta mittatilausprojekteja. Uniikkeja ja pieteetillä toteutettuja. Miikka Kotilainen sanoo, että puu on materiaalina uskomaton, se antaa loppumattomasti uusia mahdollisuuksia erilaisille kokeiluille. 

Luonto lähellä työtä ja sydäntä

Yrityksen verstas sijaitsee Kontiolahdella, jossa tilaa on noin 1500 neliömetriä. Kotilainen pitää kuitenkin tärkeänä, että puhutaan verstaasta, ei tehtaasta. Ja muistuttaa, että verstaan sijainnin ansiosta luonto on aina läsnä. Kahvitauolla voi käydä keräämässä kantarellit kotiin viemisiksi.

Luonnon helmassa kasvaneelle ja lapsuutensa metsässä touhunneelle Kotilaiselle verstaan ikkunoista näkyvä mäntykangas ja vaaramaisema on jotain mistä ei hevillä luovuta. Ei, vaikka samaan hengenvetoon hän kertoo vahvasti kansainvälisistä tulevaisuuden suunnitelmista. Viiden vuoden suunnitelmissa on tehdä entistä enemmän isomman kokoluokan kansainvälisiä projekteja. Kenties saunoja, neuvottelutiloja, hotellien pääauloja isoille toimijoille – aivan uudella tavalla toteutettuina. 

Jatkuva kehittyminen

”Tällä hetkellä Puuartisti työllistää täyspäiväisesti seitsemän kovaa ammattilaista. Olemme kaikki suhteellisen nuoria, silti kokemusta on tällä porukalla melkoisesti. Monella meistä on jo puusepän mestaritutkinto suoritettuna. Satunnaisesti käytämme myös aliurakoitsijoita, mutta pääsääntöisesti tällä tiimillä mennään. Sanoisin, että kymmenen hengen tiimi on maksimi mihin kasvetaan. Tekemisessä pitää säilyä tietty henki, haluamme jatkuvasti kehittyä sekä yksilöinä että tiiminä.”

Kotilainen kertoo, että työhakemuksia ja tekijöitä on riittänyt hyvin Pohjois-Karjalan verstaalle, usein kysymättä ja myös ulkomailta asti.

”Meillä on kuitenkin tarkat kriteerit osaamisen suhteen. Olen ylpeä ja tyytyväinen näistä tekijöistä, jotka meillä tällä hetkellä on.”

Puutavaraa puskaradion kautta

Mistä sitten löytyy puu näihin uniikkeihin ratkaisuihin? Vanha totuus, toisen roska on toisen aarre toteutuu Puuartistin töissä. 

”Kaikki riippuu visioista ja ideoista. Niiden mukaan lähdemme hakemaan sopivaa puutavaraa – ja usein se on sellaista, josta muut eivät ole tai osaa olla kiinnostuneita. Olemme käyttäneet muun muassa Joensuun keskustan lahonneita puistopuita, uppotukkeja, myrskyn kaatamia juurakoita, vanhaa lankkua, purkupuuta tai muiden hylkimää tiheäsyistä kuusta, jossa on paljon pientä oksaa”, Miikka Kotilainen luettelee.

Monelle muulle tarpeetonta tai liian huonokuntoista puuta, mutta Puuartistit keksivät käyttöä myös sydänvaurioisille tai latvalahoille rungoille.

”Sopivaa materiaalia löytyy toisinaan puskaradion kautta, iso osa itse hakemalla, ja osa tulee ihan perinteisesti tukkureiden ja maahantuojien kautta. Juuri nyt meillä on esimerkiksi meneillään projekti, johon kaivamme suosta tuhansia vuosia siellä ollutta superkovaa puuta. Sitä ei kenelläkään tukkurilla tietääkseni ole myynnissä.”

Vaikka materiaali haetaan projektikohtaisesti, myös varastossa on puutavaraa. Kotilainen arvioi varastosta löytyvän tällä hetkellä noin 15 eri puulajia. 

”Tyypillisesti meillä ja metsäteollisuudella on ihan erilaiset kiinnostuksen kohteet ja hyvä niin. Siksi tärkeää onkin metsän monimuotoisuuden säilyttäminen.”

Kiertoliittymistä löylyihin

Uusimpiin tuotoksiin kuuluu tänä syksynä kiertoliittymään toteutettu taideteos Joensuussa. Tunnetuin lienee Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevan Supercellin saunatilojen toteutus kuusenjuurakkolauteineen peliyhtiön uusiin toimitiloihin. Tästä projektista on valmistumassa myös dokumenttivideo. Sympaattisten projektien kärkipäässä lienee Ähtärin pandoille sorvatut varsin jämerät puupallot mustavalkoisten otsojen virikkeeksi.

***

Puuartisti Oy

  • perustettu vuonna 2013 Kontiolahdella
  • toimitusjohtaja puuartesaani, puuseppämestari Miikka Kotilainen
  • työllistää noin 7 henkilöä
  • missio: Antaa puun näyttää kauneutensa ja monimuotoisuutensa kalusteissa ja rakenteissa, jotka kestävät aikaa ja kulutusta.

Teksti Tuija Holttinen
Kuvat Kasper Garam

Uusimmat