Koivun kuoresta revittävää bisnestä

Kokkolalainen Innomost Oy jalostaa metsäteollisuuden sivuvirtoja bioaktiivisiksi tuotteiksi kosmetiikkateollisuudelle.

”Usko visioihisi ja lähde rohkeasti toteuttamaan niitä”, sanoo Innomost Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Sami Selkälä.

Tie on ollut kuoppainen mutta nyt reitti on tasaantumassa. Tätä nykyä viisi ihmistä työllistävä, vuonna 2016 perustettu Innomost keräsi viimeisimmällä rahoituskierroksella kaikkiaan viisi miljoonaa euroa. Summa koostuu yksityisistä sijoituksista sekä Business Finlandin ja Keski-Suomen ELY-keskuksen julkisesta rahoituksesta. Kierrokseen osallistui myös Metsä Groupin investointiyhtiö Metsä Spring yhdessä Innovestor Technology Fundin ja muiden yksityisten sijoittajien kanssa.

Rahoituksen turvin Innomost rakentaa ensi vuonna Kokkolan Industrial Parkiin (KIP) pilottitehtaan, jossa yhtiö valmistaa metsäteollisuuden sivuvirtana saatavasta koivun kuoresta kosmetiikkaan ja ihonhoitotuotteisiin soveltuvia luonnonmukaisia jalostustuotteita.

Pilottilaitoksen vuotuinen tuotantokapasiteetti on 20 tonnia.

”Metsä Springin sijoitus on meille hyvin merkittävä. Raaka-aineen saatavuus on nyt varmistettu. Se on keskeistä, sillä tuotannon kasvattaminen ei onnistu ilman biomassaa”, Selkälä sanoo.

Raaka-aineensa yhtiö saa Metsä Groupin eri tuotantolaitoksilta. Ekosysteemiajatus toiminnasta esimerkiksi sellutehtaan yhteydessä ei ole Innomostin mittakaavassa vielä olennaista.

”Meille tulevan sivuvirran määrä on niin pieni, ettei sijainnillamme ole merkitystä.”

Oma tuotantolaitos tuo toimintaan olennaisen uskottavuustekijän – mahdollisuuden vastata markkinoiden huutoon.

”Emme toki voisi vielä palvella todella suuria asiakkaita. Kosmetiikassa tuotantomäärät eivät kuitenkaan ole kovin suuria, testierät ovat muutamia tuhansia kiloja.”

Kasvusuunnitelmatkin ovat jo paperilla. Yhtiölle soveltuvien markkinoiden kokonaiskakuksi on laskettu pari miljardia euroa. Se tarkoittaa jo muutakin kuin kosmetiikkaa.

”Tekstiilien käsittelyä, lääketeollisuuden sovelluksia sekä maalipuolella esimerkiksi pinnoitteita. Kaikkea ei voi tietysti tehdä yhtä aikaa vaan täytyy fokusoida alussa minimaaliset resurssit mahdollisimman tarkasti.”

Nopean kasvun skenaariossa Innomost on suurten volyymien teollisessa tuotannossa jo kahdeksassa, peruskasvulla noin 12 vuodessa.

Biomateriaalien sarastuksessa

Selkälä painottaa omiin visioihin luottamisen ohella myös oikeanlaista asennetta. Se on välttämätön työkalu kasvuyrittäjyyden valitsevalle.

”On tässä kompasteltukin ja unettomia öitä vietetty.”

Orgaanisen kemian tohtoriksi väitellyt Selkälä pohti jo kymmenkunta vuotta sitten, mikseivät biomateriaalit näy vielä missään esimerkiksi hienokemian puolella, jossa hän tuolloin työskenteli.

Kosmetiikkaan Selkälä päätyi lopulta osin vaimonsakin innostamana.

Bisnesidean ponnistukseen ja markkinoiden hahmotukseen Selkälällä on yksinkertainen ohje.

”Pitää ottaa selvää, missä on alaan liittyvä suurin messutapahtuma ja mennä sinne tapaamaan ihmisiä, kuulostelemaan ja kyselemään. Minulla se paikka oli In-Cosmetics 2016 Pariisissa.”

Alku ei ollut helppo

”Uuden yrittäjän liikkeelle lähtöä vaivaa osin muna-kana-ilmiö. On vaikea vakuuttaa rahoittajia ennen kuin sinulla on rahoittajat vakuuttava tuote – jonka valmistukseen tarvitsisit tuotantolaitosta, siis rahoittajien apua. Ja hyvä tiimi on kullanarvoinen asia. Mutta eihän dream teamiin hirveästi ole pelaajia Kokkolan kaltaisessa pikkukaupungissa.”

Alun tuskien jälkeen tukea on tullut kuitenkin hyvin.

”Olemme saaneet hyvin myös julkista tukea ja lainaa. Meitä kohdellaan Kokkolassa ykkösluokan tekijöinä. Toki aloittavia bisneksiäkin on täällä paljon vähemmän kuin vilkkaamilla alueilla.”

Teksti: Jaakko Liikanen

Kuva: Innomost

Uusimmat