Kemira vesikemian veturina

Vesiteknologian keskus SWEET kehittää prosessiteollisuudelle ympäristön kannalta kestävämpiä ja energiatehokkaita ratkaisuja. Vesikemian yhtiö Kemiran ja VTT:n yhteishankkeessa kehitetään teknologioita veden kierrätykseen, biomassan hyödyntämiseen ja veden käytön hallintaan liittyviin uusiin kemioihin. Nelivuotinen SWEET-ohjelma päättyy vuonna 2013. Osa projekteista valmistuu kuitenkin vasta ensi vuoden puolella.

Noin 120 miljoonan euron SWEETin strategisia kumppaneita ovat Kemiran ja VTT:n ohella muun muassa Tekes, Outotec ja Metso sekä Singaporen valtion vesilaitos ja Nanyangin teknillinen korkeakoulu.

Nykyiset SWEET-projektit, kuten uudet öljy- ja kaasuteollisuuden kemiat, liuskekaasu, bioetanoli ja biomassa, ovat yhä käynnissä Kemiran t&k-keskuksissa Espoossa, Atlantassa, Shanghaissa ja Sao Paulossa.

Kemiralla on teknologiajohtaja Heidi Fagerholmin mukaan lisäksi kymmeniä yhteistyökumppaneita veden käytön hallintaan liittyvissä hankkeissa.

Kemiran uusien tuotteiden ja sovellusten myynti ylitti 100 miljoonaa euroa vuonna 2012, osa summasta tuli SWEET-hankkeista.

Osaksi normaalia toimintaa

”SWEET rakennettiin tukemaan Kemiran strategista kehitystä. Nyt se on muuttumassa osaksi normaalia toimintaamme. Pyrimme tuotekehityksessämme vastaamaan asiakkaidemme prosessitehokkuuden vaatimuksiin sekä kehittämään omia ratkaisuja raaka-ainetehokkuuden parantamiseen. Jatkamme hankkeittain eri toimialoilla olevien kumppaneidemme kanssa. SWEET kakkosta tuskin enää tulee.”

Pohjoismaissa riittää makeaa vettä, mutta etelän väkirikkailla alueilla sitä on niukemmin. Siellä on usein turvauduttava jätevesiin ja niiden uudelleenkäytön kemiaan mikrohaitta-aineiden ja ravinteiden poiston menetelmiä kehittämällä.

Suomessa veden riittävyyden rinnalla kulkee huoli kustannustehokkuudesta ja kilpailukyvystä.

Paperi- ja selluteollisuus on jo pitkään hyödyntänyt veden kierrätystä, sillä mitä vähemmän puhdasta raakavettä käytetään, sitä vähemmän syntyy puhdistettavaa jätevettä.

”Ja mitä enemmän esimerkiksi prosessiin otetaan raakavettä, sitä enemmän tarvitaan kuivausta. Se syö energiaa. Vettä ja energiaa ei oikein voi erottaa prosessiteollisuudessa toisistaan.”

Teksti: Jaakko Liikanen

Uusimmat