Johtamisen oppia henkilöstölle

Teemu_Leppanen

Teemu Leppänen valittiin Metsä Fibren vuoden 2014 esimieheksi.

Metsäyhtiöissä satsataan johtamisen kehittämiseen. Esimerkiksi Metsä Group tarjoaa esimiehille useita eritasoisia valmennusohjelmia.

”Hyvän johtamisen viitekehys koskee koko konsernia ja kaikkia esimiestehtävissä toimivia, ja siksi haluamme, että kaikki esimiehemme käyvät läpi Kehity esimiehenä -ohjelmamme tai vastaavan englanninkielisen Learn, Grow, Lead -ohjelmamme”, henkilöstön kehittämispäällikkö Niina Salminen kertoo.

Rauman tehtaan käyttöpäällikkö Teemu Leppänen Metsä Fibrestä on kymmenen hengen tiimin esimies. Hän on osallistunut Metsä Fibren esimiesvalmennukseen, joka toimi nykyisten konsernin yhteisten valmennusten pilottina.

”Koulutuksen tärkeintä antia oli ymmärrys siitä, että kaikki eivät ota palautetta samalla tavalla vastaan. Lisäksi oli mielenkiintoista tutustua ja vaihtaa ajatuksia eri tehtaiden ihmisten kanssa.”

Leppänen on suorittanut myös johtamisen erikoisammattitutkinnon, johon johtavaa koulutusta järjestetään Metsä Groupissa yrityskohtaisena. Koulutusta toteuttaa ulkopuolinen yhteistyökumppani, mutta Metsä Groupin oma roolikin on iso.

”Meillä on omaa sisältöä, omia puhujia ja omia vetäjiä. Esimerkiksi eri bisnesalueiden johto käy läpi strategiaan liittyviä asioita”, Salminen sanoo.

Seuraavan tason valmennus Metsä Groupissa on Booster. Yhtiö kutsuu eri bisnesalueiden avainhenkilöitä koulutukseen, jonka sisältö painottuu bisnesymmärrykseen ja strategiaan. Koulutus kestää puoli vuotta.

Boosteriakin ylempänä on konsernin yhteinen ohjelma Challenger. Se järjestetään kerran vuodessa kutsuohjelmana avainhenkilöille. Ohjelmaan kuuluu neljä jaksoa sekä laaja, ryhmätyönä toteutettava projektityö, joka on aito bisnescase.

Uusien asioiden edessä

Stora Enson Pathbuilders on puoli vuotta kestävä johtamisen kehittämisohjelma. Yhteistyökumppani siinä on sveitsiläinen IMD Business School.

Controller Tuomas Puonti Inkeroisten tehtaalta Suomesta suoritti ohjelman keväällä 2013. Puontin ryhmään otettiin 14 opiskelijaa, jotka tulivat eri puolilta maailmaa. Neljästä viikon mittaisesta jaksosta kolme järjestettiin Sveitsissä ja viimeinen Suomessa, jolloin ryhmätyönä tehty projekti esiteltiin konsernin johtoryhmälle.

”Projektit olivat ihan oikeita haasteita, ja meidän piti kertoa johtoryhmälle, miten ne pitäisi ratkaista. Mutta kyllä niitä työstettiinkin pitkin matkaa niin IMD:n professoreiden kuin mukana moduuleissa olleiden oman konsernin johtoryhmän jäsenten ohjaamina.”

Ryhmään kuului hyvin erilaisissa tehtävissä toimivia ja koulutustaustaltaan erilaisia ihmisiä, eikä projektin aihe välttämättä liittynyt millään tavalla heidän nykyiseen työhönsä tai koulutukseensa.

”Koulutuksessa joutui aivan uusien asioiden eteen ja omaksumaan valtavasti uutta tietoa ymmärtääkseen mistä on kysymys, mutta toisaalta eritaustaiset ihmiset katsoivat asioita aivan eri vinkkeleistä, mikä synnytti aivan uuttakin ajattelua.”

Teksti: Katariina Krabbe
Kuva: Juha Sinisalo

Uusimmat