Sellumeininkiä vauvasta vaariin

Suomi tarvitsee uudenlaisia biotaloustuotteita, joita maailma haluaa ostaa. Juuri missään ei osata selluteollisuutta yhtä hyvin kuin täällä. Harva on silti edes pidellyt selluarkkia käsissään.

Diplomi-insinööri Aki Saarinen haluaa tähän nyt muutoksen. Pitkään metsäteollisuuden johtotehtävissä työskennellyt Saarinen on käynnistänyt yhtiökumppaninsa Nina Porasen kanssa jyväskyläläisen Sellusta Oy:n.

”Perustamme uuden sukupolven monistettavan biotuotetehtaan, joka sekä innovoi, kehittää, valmistaa että myy puukuitupohjaisia tuotteita ja palveluja”, Saarinen muotoilee.

Ensivaiheessa yhtiö aikoo tuoda puupohjaisen askartelumassan Suomen päiväkoteihin, kouluihin ja koteihin.

Saarisen ideoissa siintävät myös uudenlaiset askartelupalikat, muotoilutuotteet taiteilijoille, sellupelikortit ikäihmisille ja sellutuotteita myyvä verkkokauppa.

”Kaikille ihmisille tulee ajatuksia uusista sellutuotteista, kun he saavat tutustua tähän taianomaiseen materiaaliin”, Saarinen kuvaa innostuneena.

Sellusta Oy on testannut askartelumassaa muuramelaisessa päiväkodissa. Parhaillaan yhtiö neuvottelee Jyväskylän ja Äänekosken kaupunkien kanssa hankkeesta, joka toisi selluaskartelun useaan päiväkotiin, kouluun ja vanhusten palvelutaloon.

Perusteilla on myös Fun Fibre Factory -toimitila, joista ensimmäinen noussee Jyväskylään ensi vuonna. Kuka tahansa voi tulla sinne muotoilemaan omin käsin sellumateriaalia. Eikä Sellusta Oy tyydy pelkästään Suomeen.

”Fun Fibre Factorystä tulee monistettava konsepti. Haluamme viedä sen maailmalle, esimerkiksi Pohjoismaihin ja USA:n länsirannikolle.”

Saarisen mukaan Sellusta pyrkii tukemaan etenkin lasten tasapainoista elämää.

”Tutkimusten mukaan käsin työskentely aktivoi aivoissa alueita, jotka vahvistavat luovuutta ja tunteiden käsittelyä. Kännyköitä ja tabletteja tarvitaan, mutta käytämme niitä jo ihan tarpeeksi. Vastapainoksi tarvitsemme käsillä tekemistä.”

Entä miksi maailma haluaisi vaihtaa kaikille tutun muovailuvahan juuri sellumassaan?

”Sellu on hiilineutraalia, täysin kierrätettävää, myrkytöntä ja hyvin muotoutuvaa. Kun selluloosa kuivuu, se on myös äärimmäisen kestävää”, Saarinen tiivistää.

Teksti Helena Hautakangas
Kuva Sellusta Oy

Uusimmat