GPS tuli kaupunkiin

GPS tuli kaupunkiin

Satelliittipaikannus on veneilijöille ja vaeltajille tuttu palvelu. GPS-paikannin kertoo, missä ollaan, ja auttaa löytämään perille. Mutta mitä hyötyä siitä on tavallisena arkipäivänä?


Satelliittipaikannus ei ole enää erillisten GPS-laitteiden yksinoikeus. GPS-ominaisuus löytyykin yhä useammin matkapuhelimista ja jopa kameroista. Paikannustiedon yhdistäminen internet-yhteyteen ja karttadataan on avannut sille aivan uusia sovelluskohteita.

Oikeaan raitiovaunuun

Juna on tuonut Matin Helsingin päärautatieasemalle. Nyt pitäisi löytää Töölön kaupunginosaan, mutta pääkaupunki on Matille vieras paikka. Onneksi mukana on Applen iPhone. Yksi laitteen monista sovellutuksista on Reitti-GPS, jota Matti nyt aikoo käyttää.

GPS-paikannin kertoo Matin sijainnin, ja datayhteyden avulla Reitti-GPS selvittää parhaan tavan päästä osoitteeseen Töölönkatu 55, Partioasemalle. Pian Matti astuukin jo raitiovaunuun kohti Töölöä. Karttanäytöltä Matti seuraa matkan etenemistä ja osaa siten jäädä oikealla pysäkillä pois.

Geokätkön luokse

Kokous Partioasemalla sujuu ripeästi, joten aikaa jää vielä pääkaupunkiin tutustumiseen. Tähän geokätköily on hyvä keino. Siinä paikkakuntaa tuntevat piilottavat erityisiin paikkoihin kätköjä, joiden sijainti vihjeineen julkaistaan internetissä, geocaching.com-sivustolla.

Matin partiokaveri Liisa on ladannut Nokian E71-puhelimeen Geocaching Live -ohjelman. GPS-paikantimella puhelin tietää sijaintinsa ja lataa kännykkäverkosta lähialueen kartan ja kätköt. E71 ei ole aivan uusi puhelin, joten Liisa saikin sen edullisesti käytettynä. Silti se on riittävän tehokas geokätköilyyn ja autonavigointiin. Autonavigaattori Ovi Maps on Nokian tuottama ohjelmisto – ja kaiken lisäksi ilmainen.

Liisa ja Matti päätyvät läheiseen puistoon. Jean Sibeliuksen tuotanto on molemmille tuttu, mutta herran muistomerkillä kumpikaan ei aikaisemmin ollut käynyt. Lähistöllä oleva Sibelius Monument -kätkö kertoo aiheesta lisää. Matti jättää kätköön kesällä ostetun Kilke-leirin kangasmerkin ja ottaa mukaansa Travel Bugin, erityisen maailmaa kiertävän geokätköilyesineen.  Travel Bugit eli TB:t ovat numeroituja esineitä, joita kätköilijät vievät kätköltä toiselle. Niiden liikkeitä voi seurata netissä. TB:llä voi olla erityinen tarkoitus, kuten päästä mahdollisimman pohjoiseen tai liikkua vain polkupyörällä.

Matin ja Liisan löytämä TB on lähtenyt liikkeelle toiselta puolelta maapalloa. Se on kulkenut kymmenien ihmisten kautta mitä erilaisimmilla välineillä. Toivottavasti se pääsee Norjan Nordkappiin, mikä on juuri tämän Travel Bugin tarkoitus.

Liikuntasuoritukset talteen

Koska päivä on mennyt lähinnä istuskellessa kokouksessa ja junassa, haluaa Matti vielä käydä illalla lenkillä. Siskoltaan Matti lainaakin Nokia N8 -puhelinta ja Polarin sykemittaria.

Puhelimeen Matin sisko on asentanut Sports Tracker -nimisen ohjelman. Se on erilaisten liikuntasuoritusten mittausohjelma, jota Matti tällä kertaa käyttää juoksulenkkinsä tallennukseen.

Viiden kilometrin ja kolmen tiukan ylämäen jälkeen Matti katsoo reitin korkeusprofiilia tietokoneensa näytöltä. Hetkeä aikaisemmin Matti oli ladannut puhelimen tallentaman reittidatan ja sykemittarin rekisterin Sports Trackerin palvelimelle.

Reitin kuvaus perustuu GPS:n sijaintitietoon. Lisäksi puhelin tallentaa sykemittarin mittaamaa pulssia. Näin Matti pystyy seuraamaan juoksun kulkua yksittäisellä lenkillä ja pidemmällä aikavälillä.

Vielä illalla Matti saa Facebookin kautta kommentin illan juoksulenkistä. Matti on asettanut Sports Trackerinsä näyttämään liikuntasuorituksensa myös Facebook-kavereilleen.

Matin ja Liisan päivän tapahtumat ovat kuvitteellisia, mutta tarina voisi olla totta. Satelliittipaikannus on tätä päivää, arjessakin. Erityisesti geokätköily on kaikille partion ikäkausille sopivaa tekemistä. Paikannuksen ympärille on myös helppo rakennella omia ohjelmia, ja sen voi tuoda osaksi perinteisiä suunnistusretkiä.

Uusimmat