Alussa on harvesteri

Janne_Oldenburg

Metsäyrittäjä Janne Oldenburg tietää, ettei korjuuketjun ammattilaisia kasva joka oksalla.

Puistometsäpalvelu Oldenburg Oy ei liene tyypillisin metsäalan urakointiyritys Suomessa. Pääkaupunkiseudulla ja Etelä-Suomen alueella toimivan yhtiön haasteet ovat silti pitkälti samanlaiset kuin alan yrityksillä muuallakin Suomessa.

Yrittäjä Janne Oldenburgin mukaan korjuuketjun tilanne uhkaa muuttua pian huonoksi, jollei alalle saada lisää väkeä. Työvoimapulasta uhkaa tulla metsäteollisuuden orastavan kasvun hyydyttävä tulppa. Alalla jo toteutetut ja suunnitellut investoinnit kasvattavat kotimaisen puun käyttöä huomattavasti. Mutta puu ei siirry itsekseen metsästä tuotantoon.

Yrittäjät joutuvatkin jatkuvasti miettimään sitä, mistä löytyvät jatkossa osaajat harvestereihin sekä ajokoneisiin, joilla puutavara viedään metsästä tien varteen tukkirekkoja odottamaan.

”Meillä on siinä mielessä hyvä tilanne, että toinen ajokonekuskeistamme on osoittanut kiinnostusta harvesterin puikkoihin. Sitten pitää löytää toki toinen metsätraktorikuski, mutta se on helpompaa kuin harvesterikuskin hankkiminen. Pian vaihto onkin edessä, sillä toista harvesteriamme käyttävä kaveri on jo ihan oikeasti eläkkeellä.”

Oldenburgin mielestä kaikista ei vain ole korjuuketjun töihin, eikä erityisesti harvesteriin, sillä metsässä puuta kaatavan ja karsivan koneen puikoissa tarvitaan metsää ymmärtävän metsurin otetta.

”Ja tietoa leimikoista, puulaji- ja hakkuumääristä tulee linjoja pitkin jatkuvalla syötöllä ajopäätteeseen, joten IT:stäkin pitäisi jotain tietää. Lisäksi tarvitaan rutkasti konepuolen osaamista.”

Konepuolen osaaminen on harvesterikuskille hyvin tärkeää, sillä joskus työmaa on kaukana kaikesta. Vaikka huolto tulee auttamaan suuremman vian sattuessa, pitäisi esimerkiksi hydrauliikkaletku pystyä vaihtamaan vaikka yöllä yksinään. Tuotantokatko on aina kallis, sillä niin on harvesterikin.

Puistometsäpalvelulle alkukeväästä 2015 tuleva uusi Ponssen Scorpion maksaa 500 000 euroa, nykyinen kone vähän vähemmän.

”Siinä pitäisi oikeastaan heti olla puikoissa osaaja. Pitäisi tehdä tulosta aika nopeasti, eli riittävästi motteja, koska koneinvestointi on niin kova”, Oldenburg huomauttaa.

Valoa metsäalalla

Orastava työvoimapula on siksikin harmillista, että alan tilanne näyttää yrittäjän näkökulmasta muutoin aika hyvältä ja valoisalta. Esimerkiksi lämpölaitosinvestointien viriäminen on auttanut bioenergiapuolen liiketoimintojen nousua haketuksineen ja hakkeen kuljetuksineen.

Töitä on Puistometsäpalvelu Oldenburg Oy:llä riittänytkin ihan hyvin vuoden 2009 alusta lähtien.

”Ajanlaskun alku” sijoittuu juuri tuohon, sillä yhdysvaltalaisen investointipankki Lehman Brothersin kaatuminen syksyllä 2008 jäädytti bisnekset myös Puistometsäpalvelu Oldenburg Oy:n päämajassa,  Radioasemantie 10:ssä Vantaalla.

”Hommat pysähtyivät silloin kuin seinään. Nelisen kuukautta meni lähinnä peukkuja pyöritellen. Sitten alkoi nousu.”

Vauhti on pysynytkin hyvänä – mutta pian voi uhata pula työvoiman riittävyydestä.

Teksti: Jaakko Liikanen
Kuva: Matti Immonen

 

Uusimmat