Puusepän pajasta rakennus- ja pakkausratkaisujen huippuosaajaksi

Savonlinnan talousalueella toimiva Punkaharjun Puutaito Oy on kasvanut 35 vuodessa kolmen puusepän pajasta parhaimmillaan lähes 50 henkilöä työllistäväksi teollisuuslaitokseksi. Yrityksen toiminnan kivijalkana ovat paperi- ja kartonkiteollisuuden pakkausmateriaalit ja rakentamisen puuelementit.

Toisen sukupolven yrittäjäveljeksillä Janne ja Tero Tirrosella oli viime toukokuussa aihetta juhlaan. Silloin järjestetyssä Puuteollisuus ry:n vuosikokouksessa Tampereella Punkaharjun Puutaito Oy palkittiin vuoden 2024 puuteollisuusyrityksenä.

Ulkopuolisen tahon antama kunnianosoitus tuntuu hyvältä, sillä yrityksellä on takanaan pitkä taival puutuotteiden valmistuksen parissa.

”Isä perusti Puutaidon vuonna 1989. Sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 2002, jolloin minä ja veljeni Tero otimme vetovastuun yrityksestä. Sitä taivalta on nyt takana jo 22 vuotta”, kertoo Janne Tirronen.

Ensimmäinen tuote edelleen tuotannossa

Punkaharjun upeiden maisemien keskelle kohonneen Puutaidon ensimmäisiä tuotteita olivat paperi- ja kartonki­teollisuuden tarvitsemat rullapäätulpat, jotka asetetaan paperi- tai kartonki­rullien päihin estämään niiden vaurioi­tumista varastoinnin ja kuljetuksen aikana.

Puiset rullatulpat ovat kierrätettävissä uudelleen käyttöön liki sellaisenaan.

”Rullapäätulpat ovat meille tärkeä tuote, sillä ne muodostavat noin kolmasosan Puutaidon liikevaihdosta. Niiden lisäksi valmistamme paperi- ja kartonkiteollisuudelle kertakäyttöisiä arkkilavoja”, sanoo Tirronen.

Tehokkuutta tehtaalta työmaalle

Puutaito on erikoistunut myös vaativiin massiivipuisiin ratkaisuihin, joiden tuotannossa hyödynnetään nykyaikaista ja mittatarkkaa CNC (Computer Numerical Control) -teknologiaa. Yritys teki ensimmäiset CNC-laiteinvestoinnit jo 1990-luvulla, ja uusia panostuksia ja osaamisen kehittämistä tehdään edelleen.

Puutaito käyttää nykyaikaisinta puuntyöstöön soveltuvaa konekantaa ja suunnitteluohjelmistoja varmistaakseen, että sen tuotteet vastaavat alan viimeisimpiä vaatimuksia ja asiakkaiden tarpeita.

Puuelementtien valmistuksessa hyödynnetään LVL (Laminated Veneer Lumber) -materiaalia, joka on vahvempaa ja jäykempää kuin perinteinen sahatavara, ja jolla saavutetaan pienemmällä massalla yhtä luja rakenne.

”Puutaidon tehtailla tuotetaan laadukkaita ja kestäviä puuelementtejä niin asuntotuotantoon kuin julkisiin rakennushankkeisiin. Viimeisimpiä referenssejä ovat Jätkäsaaren Wood City -toimistorakennuksen puurungon koneistus sekä Katajanokan Laiturin puurungon koneistus ja jatko­jalostaminen”, listaa Tirronen.

Suomalaista puuosaamista meksikolaiseen luksushotelliin

Punkalive-tuotteiden tarina sai alkunsa Puutaidon perustajan ja puusepän Tero Tirrosen suunnittelemasta uudenlaisesta menetelmästä jatkojalostaa teollista puumateriaalia.

Nykyään Punkalive valmistaa ainoastaan projektituotteita ja -kokonaisuuksia asiakkaan ja suunnittelijan toiveiden mukaisesti.

Vaikka Punkaliven designtuotteet eivät ole yritykselle taloudellisesti merkittävä tulonlähde, toimivat ne näyteikkunana siihen, mitä kaikkea suomalaisesta puusta voidaan valmistaa.

Punkaliveen liittyy myös monia mielenkiintoisia tarinoita. Kuten esimerkiksi Punkalive-tuolien päättyminen meksikolaiseen Temptation Cancun Resort -luksushotelliin.

”Hotellin sisustussuunnittelusta vastasi kuuluisa ja palkittu designer Karim Rashid. Hän löysi meidät Milanon sisustusmessuilla ja kävi Puutaidon tehtaalla tutustumassa tuotantoteknologiaan. Siitä se yhteistyö sitten lähti”, muistelee Tirronen.

Punkaharjun Puutaito Oy

– Perustettu vuonna 1989
– Valmistaa puisia pakkausmateriaaleja paperi- ja kartonkiteollisuuteen, levytyöstöjä vaneriteollisuuteen, elementtejä puurakentamiseen sekä Punkalive-tuotteita
– Henkilöstöä noin 40
– Toimipisteet Punkaharjulla ja Kerimäellä
– Liikevaihto 7,7 miljoonaa euroa (2023)
– Vuoden Puuteollisuusyritys 2024

Uusimmat