Kuva: VTT

VTT ja ISKU kehittivät tuolin selluloosasta

Tuoli on maailman ensimmäinen vaahtorainausteknologiaa hyödyntävä innovaatio ja se tarjoaa kestävän vaihtoehdon huonekalujen suunnitteluun.

Uusi tuoli on valmistettu sellun ja muovin seoksesta ja raaka-aineina on käytetty luonnonkuituja ja suomalaisista metsistä peräisin olevaa sellua. 

”Biokomposiittimateriaali on valmistettu VTT:n vaahtorainausteknologialla, joka kehitettiin alun perin paperin valmistukseen. Prosessi tarjoaa suuren volyymin ja kustannustehokkaan tuotannon, ja sen avulla tuotteita voi räätälöidä lähes rajattomasti. Pystymme näin myös säilyttämään kuitujen ominaisuudet ja saamme niiden materiaalin lujittamispotentiaalista kaiken irti, mikä ei onnistu perinteisillä tuotantomenetelmillä”, kertoo Miika Nikinmaa, VTT:n biomateriaaliratkaisujen vetäjä. 

”Kun saamme prosessin optimoitua, uskomme sen haastavan jopa suulakepuristusmenetelmät. Arvioimme aiemmin, että uusi menetelmä laskisi tuotantokuluja noin 26 prosenttia, mutta luvut tarkentuvat projektin edetessä.”

Biokomposiittituoli on mullistava tuote huonekaluteollisuudelle. Tuoli on kestävä, kevytrakenteinen ja helppo kasata. Biokomposiittimateriaalin voi myös kierrättää, mikä vähentää huonekalujätteen ympäristövaikutuksia.

Materiaalilla on potentiaalia myös monissa muissa käyttötarkoituksissa, kuten pakkauksissa, kulutustavaroissa ja rakentamisessa. VTT työskentelee aktiivisesti kumppaniensa kanssa, jotta menetelmä saadaan kaupallistettua lähivuosina. 

Biokomposiitin globaalien markkinoiden on arvioitu kasvavan 7,6 miljardiin Yhdysvaltain dollariin vuoteen 2027 mennessä 7,6 prosentin vuotuisella kasvulla (BCC Research 2022).

Uusimmat