Tukholman Wisdomen puinen ydin Stora Ensolta 

Wisdome Stockholm on uusi tiedeviestinnän kokemusperäinen ympäristö, joka sijaitsee Tekniska museetin yhteydessä Tukholmassa. Kaarevakattoinen puurakennus on kooltaan 1 325 neliömetriä. Stora Enso oli hankkeen pääyhteistyökumppani ja toimitti rakennuksen vastuullisesti tuotetut puumateriaalit.

”Wisdome on todellinen maamerkki, joka rikkoo puuarkkitehtuurin rajoja. Puun käyttäminen rakennusmateriaalina auttaa ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä sen avulla voidaan sitoa hiilidioksidia ja parantaa rakentamisen vastuullisuutta. Tänään vihittävä rakennus näyttää, miten muotokieleltään ainutlaatuista ja vastuullista rakentaminen uusiutuvista materiaaleista voi olla”, sanoo Stora Enson Wood Products -divisioonan johtaja Lars Völkel.

Wisdomen viilupuuelementtien (LVL) ja ristiinliimattujen puuelementtien (CLT) puuraaka-aine on peräisin vastuullisesti hoidetuista, sertifioiduista metsistä Ruotsissa ja Suomessa, ja siihen on varastoitunut 1 178 tonnia hiiltä. 

Rakenteissa on kaarevia ja kiertyviä palkkeja, jollaisia on käytetty vain muutamassa kohteessa aiemmin. Näyttelytilan keskellä on vaikuttava puinen kupoli, jonka sisällä on huippuluokan visualisointitekniikkaa. 

”Koska olimme mukana hankkeessa alusta asti, pystyimme miettimään innovatiivisen tavan toteuttaa rakennuksen upea muoto epäsymmetrisine rakenteineen standardituotteilla, kuten Sylva by Stora Enso -sarjamme CLT- ja LVL-elementeillä”, sanoo liiketoiminnan kehityspäällikkö Jessika Szyber Stora Ensosta.

Wisdome vihittiin käyttöön tiistaina 5.12. Yleisölle se avautuu 9. joulukuuta.

Uusimmat