Kuva: Metsäliitto Osuuskunta / Metsä Group

Metsä Spring kiinnostui sellupohjaisesta ilmanpuhdistusmateriaalista 

Ruotsalainen startup-yritys Adsorbi AB on kerännyt Metsä Springiltä, Chalmers Venturesiltä ja Jovitech Investiltä 360 000 euron siemenrahoituksen sellupohjaiselle ilmanpuhdistusmateriaalilleen, jota voidaan käyttää ilmansuodattimissa ja hajunpoistotuotteissa. Rahoituksen avulla jatketaan tuotteen käyttömahdollisuuksien tutkimista sekä laajennetaan myyntiä hajunpoistoon ja taiteen konservointiin. Samalla keskitytään tuotekehitykseen ja kenttätestaukseen yhdessä ilmansuodatinyritysten kanssa. Adsorbi on aikaisen vaiheen yritys Göteborgissa toimivasta Chalmers University of Technologysta.

Adsorbin perusti vuonna 2022 ryhmä yliopistotutkijoita ja kokeneita liiketoiminnan kehittäjiä. Yrityksen materiaali valmistetaan uusiutuvasta raaka-aineesta eli puusta, ja sillä on vähän ympäristövaikutuksia ja pitkä käyttöikä. Materiaali sopii erinomaisesti keräämään ja sitomaan ilmansaasteita, jotka voivat aiheuttaa oireita hengityselimistölle. 

”Patentoitua materiaaliamme voidaan käyttää kaikkialla, missä ilmansaasteet ovat ongelma – ilmansuodattimissa, pahoja hajuja poistavissa tuotteissa ja museoissa taideteosten suojana. Pystymme siis laajentumaan useille merkittäville markkinoille yhdellä, ainutlaatuisella materiaalilla”, sanoo Adsorbin perustajajäsen ja toimitusjohtaja Hanna Johansson. 

Adsorbi on Metsä Springin ensimmäinen sijoitus ruotsalaiseen startup-yritykseen. Se laajentaa Metsä Springin puupohjaista kehityshankesalkkua, joka sisältää entuudestaan jo neljä muuta ulkoista sijoitusta ja kaksi sisäistä kehitysprojektia. Metsä Groupin innovaatioyhtiö Metsä Spring etsii aktiivisesti sijoituskohteiksi innovaatioaihioita, jotka pyrkivät korvaamaan fossiilisia materiaaleja ja kemikaaleja päivittäin käytössä olevissa tuotteissa.

”Olemme innoissamme voidessamme sijoittaa Adsorbiin, jolla on monipuolinen ja vankka tutkimustausta sekä yrittäjähenkinen perustajatiimi. Yritys työstää myös sellusta valmistettua uutta tuotetta, mikä tekee Adsorbista erityisen kiinnostavan Metsä Groupille. Adsorbi on oiva lisä sijoitussalkkuumme, sillä se edistää tavoitettamme poistaa fossiilisia materiaaleja päivittäisessä käytössä olevista tuotteista”, sanoo Metsä Springin toimitusjohtaja Niklas von Weymarn.

Uusimmat