Metsä Group sijoitti ruotsalaiseen selluloosa-startupiin 

FineCell Ox AB valmistaa sellupohjaisia materiaaleja kauneus-, terveys- ja maalituotteisiin. Yhtiö on FineCell-teknologian kehittäjä ja kuivan jauhemaisen CellOx-selluloosatuotteen valmistaja.

FineCell on Metsä Groupin toinen sijoitus ruotsalaiseen startup-yritykseen. Yhtiö käyttää noin miljoonan euron siemenrahoituksen vahvistaakseen materiaalisovellusosaamistaan, potentiaalisten asiakkaiden kanssa tehtävään yhteistyöhön ja mahdollisesti rakennettavan koetehtaansa investointipäätösmateriaalien viimeistelyyn.

FineCell-teknologia mahdollistaa sellun jatkojalostuksen korkeamman jalostusarvon biomateriaaliksi. Tätä uutta biomateriaalia voidaan käyttää sekä jauheena että vesiliuoksena eli hydrogeelinä. Materiaalilla korvataan esimerkiksi fossiilisista raaka-aineista valmistettuja ainesosia kauneus- ja terveystuotteissa sekä maaleissa. Yhtiön teknologia ja tuote perustuvat Tukholman teknillisessä korkeakoulussa, KTH:ssa tehtyyn tutkimus- ja kehitystyöhön.

”Maailma pyrkii jatkuvasti löytämään fossiilisia materiaaleja korvaavia vastuullisia vaihtoehtoja. Tuotteemme perustuu pohjoisista metsistä peräisin olevaan havuselluun, joten se tarjoaa monelle teollisuusalalle vaihtoehdon niiden tällä hetkellä käyttämille ainesosille”, sanoo FineCellin toimitusjohtaja ja osaomistaja, Peter Axegård

Hänen mukaansa Metsä Spring on FineCellille täydellinen kumppani, koska heillä on tietotaitoa tuotantolaitosten, etenkin erilaisten koelaitosten suunnittelusta, rakentamisesta ja toiminnasta. 

”Tämän lisäksi heillä on vahva yhteys puuraaka-aineeseen liitettynä pyrkimykseen valmistaa puusta erilaisia korkean lisäarvon tuotteita.”

Fossiilisten raaka-aineiden korvaaminen päivittäin käytössä olevissa tuotteissa on keskeinen pyrkimys monilla aloilla maailmanlaajuisesti. Erilaisten ainesosien korvaaminen näissä kemiallisesti monimutkaisissa tuotteissa edellyttää selkeää vastuullisuusvaikutusta suorituskyvystä tinkimättä.

”Olemme seuranneet FineCelliä jo jonkin aikaa ja olemme iloisia voidessamme nyt olla osa heidän matkaansa. Olemme kiinnostuneita kaikista teknologioista, jotka mahdollistavat havusellun jatkojalostuksen korkeamman lisäarvon tuotteiksi. FineCellin teknologia ja tuote erottuvat selvästi edukseen, mikä tekee siitä meille erityisen kiinnostavan kumppanin. Teknologian kehitys on vasta alkanut. Tässä vaiheessa emme siis vielä tiedä kaikkia suuntia, joihin tämä teknologia-alusta voi meidät viedä tulevaisuudessa”, sanoo Metsä Springin toimitusjohtaja Niklas von Weymarn.

FineCellin tavoitteena on saada koetehtaan suunnittelu valmiiksi investointipäätöstä varten vuoden 2024 loppuun mennessä. Yhtiö aikoo käynnistää laajemman mittakaavan koetuotannon vuoden 2025 aikana. Täysimittaisen kaupallisen tuotannon on suunniteltu käynnistyvän vuonna 2027.

Uusimmat