Puujulkisivuinen parkkitalo.
Kuva: KSBR Oy

Kuninkaantammen parkkitalon puiset kuoret

Helsingin Kaarelan kaupunginosan Kuninkaantammeen nousee Suomen ensimmäinen puujulkisivuinen pysäköintitalo. Kohteen maarakennustyöt ja kaikki perustukset on tehty.

”Tästä tulee Suomen ensimmäinen parkkihalli, jossa on puinen julkisivu. Olemme pioneereja, se tekee tämän rakentamisesta mielenkiintoista”, toteaa urakointiyhtiö KSBR:n työpäällikkö ja vastaava rakennusmestari Henry Nyman.

Julkisivu toteutetaan CLT-puuelementtilevyistä, joille tehdään Burnblock-käsittely. Sille luvataan pysyvä vaikutus, eli palosuojauksen jälkihuoltoa ei tarvita. Käsittely on myrkytön.

”Julkisivuidean kantava ajatus on ollut tehdä CLT-levyistä aaltoilevaa siksak-kuviota. Puu luonnonmateriaalina antaa ilmeeseen lisäksi sellaista vaihtelevuutta ja elävyyttä, mitä ei yleensä parkkihallin julkisivussa ole nähty”, kertoo pääsuunnittelija ja vastaava arkkitehti Jukka Rajala Tengbomilta.  

Erikoisen julkisivusta tekee myös se, että se harmaantuu ajan mittaan samaan tapaan kuin vanhat ladot.

”Tutkimme kotimaisia, riittävän kovia puuvaihtoehtoja. Kuusi ja lehtikuusi kestävät, ja niillä saavutetaan suunnitelman mukainen harmaantuva julkisivu”, Rajala sanoo.

Pysäköintihallin rakennuttaa Helsingin kaupungin asuntotuotanto. Projektipäällikkö Matti Manninen Helsingin asuntotuotannolta kertoo, että kaavan mukaan koko Kuninkaantammen alueella korostuvat puujulkisivut ja puurakentaminen. 

Rakennustyöt aloitettiin viime joulukuussa. Maarakennus- ja perustustöiden jälkeen sekä alapohjan LVI-töiden jälkeen toukokuussa on käynnissä perusmuurien ja porrashuoneen kellarikerroksen paikallavaluseinien työstäminen. Kaikkiaan 265 autopaikkaa sisältävän pysäköintilaitoksen on määrä valmistua kesäkuussa 2024.

Uusimmat