Kuusen oksa

Kuusikumiuutetta moneen käyttöön

PulPaper 2022 -tapahtuman startup-kisan voittaneen Montinutran tuotteiden uskotaan avaavan uusia näkökulmia metsäbiotalousalalla. Palkintolautakunta kiitti yrityksen innovaatiota kilpailukykyisenä, skaalautuvana ja koko alalle positiivista imagoa tuottavana.

Montinutra haluaakin olla rakentamassa Suomeen uutta teollisuudenalaa, jossa yhdistyvät biotalous, sivuvirrat, eettisyys ja korkea jalostusarvo.

Yritysideana suomalaista kuusen runkopuun sahanpurua hyödyntävällä Montinutralla on ottaa käyttöön sahateollisuuden sivuvirtoja ja kasvattaa raaka-aineen arvoa moninkertaiseksi.

Kehitystyötä on tehty suomalaisten tutkimuslaitosten ja yliopistojen kanssa. Sahanpurusta saatava patentoitu Kuusikumiuute on luonnonmukainen ja biohajoava materiaali, jonka käyttökohteita ovat erilaiset emulgointi- , kalvonmuodostus- ja sideainesovellukset.

Juuri nyt varsin hektiseksi yrityselämää luonnehtiva Montinutran toimitusjohtaja Jaakko Pajunen sanoo PulPaper-tapahtuman tunnustuksen tuoneen mielekästä näkyvyyttä ja laaja-alaisen juryn arvioinnin ansiosta myös ansaittua uskottavuutta.

”Meillä isoin fokus on kaupallistamisessa, jossa kosmetiikan raaka-aineet ovat olleet eniten työn alla. Kosmetiikan osalta raaka-aineitamme on jo tarjolla uusiin tuotteisiin asiakkaidemme kautta, ja jatkossa tulossa on lisää uusia tuotteita. Tämä on tiiviin asiakasyhteistyön ja pilottitehtaan ansiota kevään ja kesän aikana. Turun pilottitehtaallamme saadaan vastattua jo asiakkaiden tarpeisiin sekä tehtyä kehitystä samaan aikaan hyvinkin ketterästi.”

Lähiajan työsarkana on kehittää ja kaupallistaa kuusipohjaisia raaka-aineita myös muihin markkinoihin niin teknokemiaan kuin agri- ja elintarvikepuolelle.

”Meidät onkin valittu sekä Euroopan Teknologiainstituutin Food Accelerator Network että Helsingin Yliopiston Germinator-kiihdyttämöohjelmiin”, Pajunen kertoo.

Montinutra

  • Montinutra voitti PulPaper 2022 -tapahtumassa PulPaper Award Startup -kilpailun. Uusia ja merkittäviä ratkaisuja metsäbiotalouden alalta esiin nostavassa kovatasoisessa kilpailussa kisasi tänä vuonna seitsemän startup-yritystä.
  • Montinutra on vuonna 2018 perustettu biotalouden kehitysyhtiö, ja se työllistää viisi henkilöä. Sillä on pilottituotantoa Turussa ja toimipiste Espoossa.

Teksti Tuija Holttinen
Kuva Shutterstock

Uusimmat