Pehmopaperin raaka-ainekonsepti kääntyi ympäri

Valtaosa Euroopan kiertokuidusta menee ulkopakkauskartonkien valmistukseen.

Metsä Tissue on tehnyt ison strategisen muutoksen pehmopaperia koskevassa liiketoiminnassaan viime vuosina. Kun 30 prosenttia tuotannosta on aiemmin perustunut neitseelliseen kuituraaka-aineeseen ja 70 prosenttia kiertokuituihin, niin viime vuoden lopussa suhteet kääntyivät toisin päin, 70 tuotannosta pohjautui neitseellisiin kuituihin ja loppu kiertokuituihin. Metsä Tissue oli vielä viisi vuotta sitten toiseksi suurin valkoisten kiertokuitujen käyttäjä pehmopaperiteollisuudessa Euroopassa.

”Olimme myös suhteellisesti suurin. Käyttämämme kiertokuidut ovat olleet mixed office waste -kuitua, toisin sanoen toimistopaperia, ja loppu ’old news’ -sanomalehtipaperia. Pandemia ajoi faktisesti nämä raaka-aineet alas, joten jouduimme pahimman pandemian aikana tuomaan New Yorkista asti sopivaa raaka-ainetta Euroopan tehtaillemme”, kertoo Metsä Tissuen toimitusjohtaja Esa Kaikkonen.

Kiertokuituja käytetään Euroopassa Metsä Tissuen mukaan noin 51 miljoonaa tonnia vuodessa, josta pehmopaperiteollisuuden osuus on vain noin viisi prosenttia. Pääosa, eli noin 80 prosenttia, kiertokuidusta menee merkittävästi lisääntyneeseen ulkopakkauskartonkien valmistukseen.

”Tarvitsemiemme kuitujen määrä on olennaisesti vähentynyt, ja lisäksi niiden laatu on huonontunut. Saamme keräysmateriaalista talteen vain 50 prosenttia, kun ulkopakkauskartongin valmistajat voivat käyttää materiaalista huomattavasti suuremman osuuden. Tämän lisäksi kiertokuitujen käsittely on energia- ja vedenkulutuksen kannalta epätaloudellista, koska joudumme puhdistamaan ne hygieniavaatimusten vuoksi todella valkeiksi. Kiertokuitujen käyttö on käynyt meillä kannattamattomaksi, joten olemme kääntäneet pian koko tuotannon neitseellisten kuitujen hyödyntämiseen. Myös ympäristön näkökulmasta vähenevät kierrätysjakeet kannattaa käyttää siinä teollisuudessa, jossa ne tuottavat taloudellisesti tehokkaimman lopputuloksen”, Kaikkonen sanoo.

Osana Metsä Groupia Metsä Tissue saa kilpailuetua suurena sellujen käyttäjänä. Se pystyy yhdessä Metsä Fibren kanssa kehittämään sellujen reseptiikkaa tuotteillensa sopiviksi. Käytössä on myös enemmän ja enemmän yksilöllisesti räätälöityjä kuituja.

”Tuotantomateriaalien mahdollisimman optimaalinen käyttö on erittäin tärkeää tuoteportfoliollemme. Haluamme ja pystymmekin varmentamaan kestävän kehityksen arvoketjua loppukäyttäjälle saakka. Se on meille selkeä kilpailuetu, ja se tekee meistä erilaisen suhteessa kilpailijoihimme.”

Pehmopaperia valmistetaan Metsä Tissuelle relevanteilla Pohjois-Euroopan markkinoilla noin 6,5 miljoonaa tonnia, josta Metsä Tissuen tuotantoa on 600 000 tonnia. Markkinaosuus ei ole Esa Kaikkosen mukaan kovin iso, mutta hän huomauttaa pehmopaperin olevan ilmava tuote, joka ei kulje pitkälle. Markkina-alue tehtaalta on säteeltään noin 500 kilometriä. Metsä Tissuella on tehdas Suomessa, Saksassa kaksi pehmopaperitehdasta sekä tiivispaperitehdas, Puolassa yksi pehmopaperitehdas, samoin Slovakiassa. Ruotsissa pehmopaperitehtaita on kolme. Näiden tehtaiden 500 kilometrin säteiseltä ympyrältä löytyy Metsä Tissuen noin 10 prosentin kapasiteettiosuus.

”Olemme kasvaneet viimeiset 20 vuotta erilaisten pienempien kestävän kehityksen mukaisten panostusten avulla teollisesti tehokkaammaksi yhtiöksi. Viimeisin isompi kasvuhanke tapahtui vuonna 2006. Nyt julkistimme helmikuussa Ruotsissa olevan Mariestadin tehtaan 370 miljoonan euron uudistushankkeen. Kyse on merkittävästä ympäristö- ja tuotantotehokkuuden parantamisesta, jota tukee Mäntän tehtaan juuri valmistunut pehmopaperikoneen modernisointi Suomessa. Pohjoismaissa meillä onkin erinomaisen hyvä markkina-asema, sillä olemme johtava pelaaja. Tulevaisuuden tehdas hankkeeseemme kuuluvilla investoinneilla haluamme edelleen parantaa tehokkuuttamme ja markkina-asemaamme”, sanoo Esa Kaikkonen.

Metsä Tissue hyödyntää pehmopaperituotannossaan aiempaa enemmän neitseellisiä kuituja.

Tarvitsemiemme kuitujen määrä on olennaisesti vähentynyt. Valtaosa kiertokuidusta menee merkittävästi lisääntyneeseen ulkopakkauskartonkien valmistukseen. Ympäristön näkökulmasta vähenevät kierrätysjakeet kannattaa käyttää siinä teollisuudessa, jossa ne tuottavat taloudellisesti tehokkaimman lopputuloksen.

Uusimmat