Anna-Stiina Jääskeläinen katsoo kohti kameraa

Selluloosakemian osaaminen taipuu nyt tekstiileihin 

Selluloosa on täydellinen tulevaisuuden raaka-aine korvaamaan muovia ja muita fossiilipohjaisia raaka-aineita.  

”Selluloosa on biohajoava, kompostoitava ja myrkytön, eikä se allergisoi. Kaiken lisäksi se on suhteellisen edullista ja sitä on saatavilla. Ei siis ole ihme, että kiinnostus selluloosan käyttöä kohtaan kasvaa monilla eri sovellusalueilla myös perinteisen paperiteollisuuden ulkopuolella”, sanoo Kemiran Anna-Stiina Jääskeläinen. Hän työskentelee Kemiralla tekstiilikemian kaupallistamisen parissa ja on tutkinut ja kehittänyt Kemiran kemian ratkaisujen soveltuvuutta muuttuvalle tekstiilialalle neljän viime vuoden ajan. 

Tekstiiliteollisuudessa on käynnissä iso murros, ja selluloosapohjaiset tekstiilit auttavat ratkaisemaan alan isoja haasteita muun muassa korvaamalla fossiilipohjaista polyesteria tai puuvillaa, jonka tuotannossa on kestävyysongelmia. Kemiran osaaminen soveltuu sekä selluloosapohjaisen tekstiilikuidun valmistukseen että sen ominaisuuksien räätälöimiseen eri käyttötarkoituksiin soveltuvaksi, vaatteista kuitukankaisiin ja hygieniatuotteisiin. Kemiralla on keskeinen rooli myös tekstiilien kierrätyksessä ja kierrätysraaka-aineen uusiokäytössä. 

”Olemme arvioineet uusia ja kehittyviä lopputuotteita, joita selluloosasta tullaan tekemään ja tunnistaneet tekstiilit yhdeksi keskeisimmistä. Tekstiilit ovatkin tällä hetkellä yksi nopeimmin kasvavista selluloosan sovellus­alueista.”  

”Tavoitteemme on, että Kemira on johtava kemian toimittaja selluloosapohjaisiin tekstiilituotteisiin globaalisti vuonna 2030. Vuoden alussa Kemira perusti Growth Accelerator -yksikön, joka keskittyy vauhdittamaan Kemiran liiketoimintaa uusilla markkinoilla, kuten tekstiiliteollisuudessa, ja kiihdyttämään uusiutuviin raaka-aineisiin pohjautuvien uusien tuotteidemme kaupallistamista.” 

Anna-Stiina Jääskeläinen huomauttaa, että tutkimusorganisaatiot ja metsäklusteri ovat panostaneet selluloosatutkimukseen erityisesti kahdenkymmenen viime vuoden aikana. Samalla on edetty pienestä laboratoriomittakaavasta kaupallistamisvaiheeseen erityisesti selluloosapohjaisissa tekstiileissä.  

”On innostavaa seurata aitiopaikalta, mistä tuotteista lopulta tulee kaupallisia menestystarinoita. Selluloosan ylivertainen potentiaali raaka-aineena on ajankohtaisempaa kuin koskaan. Keskiössä on nyt selluloosan ominaisuuksien modifioiminen uusiin käyttökohteisiin soveltuvaksi”, Anna-Stiina Jääskeläinen sanoo. 

Kemira on perustanut Growth Accelerator -yksikön, joka keskittyy vauhdittamaan Kemiran liiketoimintaa tekstiiliteollisuudessa ja kiihdyttämään uusiutuviin raaka-aineisiin pohjautuvien uusien tuotteiden kaupallistamista. 
 
Uutta tietotaitoa ja valmiita ratkaisuja voidaan hyödyntää ja soveltaa selluloosapohjaisten tekstiilien valmistuksessa. 
 
Selluloosa on erinomainen raaka-aine korvaamaan muovia ja muita fossiilipohjaisia raaka-aineita.  

Uusimmat