Kemira kehittää lujuuspolymeerejä kartongin lujuuden vahvistukseen

Tärkin korkea hinta ja heikko kierrätyskuitu vahvistavat lujuuskemikaalien markkinaa.

Kuivalujuuskemikaalien markkina kasvaa voimakkaasti Euroopassa. Taustalla on kierrätyskuidun lisääntyvä käyttö, heikkenevä keräyskuidun laatu sekä kasvava high performance -kartonkilajien kysynnän kasvu. Myös lujuusominaisuuksien saavuttamiseen yleisimmin käytettävän tärkin hinta on kolminkertaistunut lyhyessä ajassa.

”Kehitämme lujuuspolymeerejä ratkomaan kartonginvalmistuksen ja pintaliimauksen haasteita, ja tärkin korvaaminen on yksi pääaiheista. Kierrätyskartongeissa uusien lujuustuotteidemme avulla voidaan vähentää pintaliimatärkin käyttöä 30–40 prosenttia”, sanoo Mikko Virtanen, joka vastaa Kemiralla lujuustuotteiden kaupallistamisesta Euroopassa.

Tärkin hinta- ja saatavuusongelmiin on jouduttu muun muassa Venäjän aloittaman sodan ja huonojen satojen vuoksi. Kartonginvalmistusprosessissa tärkin käyttö pintaliimauksessa lisää kuivatusenergian tarvetta, ja myös korkeiden energiakustannusten vuoksi valmistajat etsivät vaihtoehtoja pintaliimaukselle. Kemiran FennoBond-lujuustuoteperheen uusin lisä on asiakkaan tuotantotiloissa valmistettava glyoksyloitu polyakryyliamidi, joka on suunniteltu toimimaan haasteellisen kierrätysmassan olosuhteissa.

Kemira luottaa vuosikausien historiaansa synteettisten polyakryyliamidipohjaisten tuotteiden kehittämisessä. Niitä kehitetään edelleen, mutta tulevaisuus on vahvasti uusiutuvissa raaka-aineissa.

”Kemiralla on jo nyt useampia uusiutuviin raaka-aineisiin perustuvia kemikaaleja. Olemme esimerkiksi kehittäneet taivekartongille tarkoitetun lujuustuotteen, joka pohjautuu uusiutuviin raaka-aineisiin ja jonka polymeerirakenne toimii erityisesti huokoisessa ja bulkkisessa taivekartongin keskikerroksessa. Meillä on kilpailukykyinen portfolio, mutta näemme, että sitä on mahdollista kehittää edelleen. Tästä esimerkkinä on IFF:n kanssa tehtävä yhteistyö, jossa kehitämme kestävistä kasvipohjaisista sokereista räätälöityjä biopolymeerejä.”

Kemira kehittää uusiutuviin raaka-aineisiin pohjautuvia polymeerejä kartongin lujuuden vahvistamiseen.
Vaihtoehtoisia ratkaisuja pintaliimaukseen ja parempia lujuusominaisuuksia etsiville kartonginvalmistajille.
Kierrätyskuidun lisääntyvä käyttö ja kasvaa high performance -kartonkilajien kysynnän kasvu edellyttävät uusien kuivalujuuskemikaalien kehittämistä.

Teksti Leif Lindberg
Kuvat Kemira ja Leif Lindberg

Uusimmat