Biovoimaansa kasvattanut Andritz

Biovoimaansa kasvattanut Andritz

Andritz Oy:n liikevaihdosta tulee nykyään noin puolet uusiutuvasta energiasta. Yhtiö ryhtyi lisäämään biovoimaansa voimakkaasti kuusi vuotta sitten.

Andritz Oy:n toimitusjohtaja Harry Rickmanin mukaan yhtiö ryhtyi etsimään synergioita omista liiketoiminta-alueistaan.

”Näin meidän oli luontevaa aloittaa Tanskassa jo operoineesta Field and Biofuel -liiketoiminnasta. Yritys teki pellettikoneita, joista sittemmin on tullut iso menestys omassa lajissaan.”

Vuonna 2006 Andritz hankki kaasutusteknologiaan erikoistuneen Carbonan. Toimenpide oli looginen jatke ja täydennys kattilaliiketoiminnan kehittämiselle.

”Rakensimmehan jo Ahlströmin aikana muutamia meesauunikaasuttimia. Näemme varmasti aikanaan, miten tällä alueella edistytään ja onnistutaan.”

Samaan aikaan Carbonan hankinnan kanssa käynnistyi myös dieselteknologian kehitys Andritzin kuitulinjaliiketoimintaan liitettynä.

”Tällä segmentillä olemmekin menestyneet hyvin, sillä meillä on parhaillaan monta pilottilaitosta meneillään eri toimijoitten kanssa.”

Omaa kattilakehitystään syventääkseen yhtiö hankki vuoden 2011 alussa haltuunsa Itävallasta Austrian Energy and Environmental -liiketoiminnan.

Täydennys Andritzin omaan portfolioon oli melkoinen.

”Olimme toimineet siihen asti puhtaan biopolttoainesektorin puolella ja siellä nimenomaan kuplivan leijupetitekniikan alueella. Tuotealue on hyvä ja tärkeä, kun puhutaan sellutehtaasta, mutta AE&E:n hankinta toi mukanaan kattilat, joissa sekoitetaan erilaisia polttoaineita. Lisäksi pääsimme käsiksi sulfiittiselluprosessien kattiloihin, joissa emme aiemmin olleet lainkaan. Myös jätelämpökattilat sekä ilmansuojelulaitteet tulivat ohjelmaamme saman tien. Kaiken kaikkiaan tarjontamme laajeni merkittävästi sen lisäksi, että joukkoomme tuli mukaan 300 uutta ihmistä”.

Vaikka investointi oli Andritzin portfoliossa iso, sitä tuki erinomainen hankinta-aika.

”Lähitulevaisuus näyttää, mihin pääsemme osaamisellamme ydinvoimaloiden sulkemisten ja risupakettien maailmassa.”

Rickmanin mukaan Andritzilla nähdään biopolton isot mahdollisuudet –  mutta toisaalta tunnistetaan myös raaka-ainepuolen rajaukset.

”Kaikki puu ei voi mennä polttoon ja metsän biotasapainostakin on pidettävä hyvää huolta.”

Toimitusjohtajan mukaan Andritzin uusiutuvan energiantuotannon liiketoiminnan kehitys on edennyt sovitun strategian mukaisesti.

”Haluamme kasvaa, sekä sisäisesti että liiketoimintaa täydentävillä hankinnoilla, jotka sopivat portfolioomme. Emme halua ostaa kilpailijoitamme. Kasvumme on ollut noin 12 prosenttia vuodessa, mikä täyttää aika hyvin kaikki vaatimuksemme. Ja kasvun pitää olla kannattavaa.”

”Mielenkiintoista on se, että lähes kaksi kolmasosaa kasvustamme on sisäistä. Andritz on vakavarainen yhtiö, joka kykenee tekemään tarvittaessa nopeita liikkeitä ja vielä omistajien tukemana.

Mikä on ollut Andritzin keskeinen oivallus tässä kasvuprosessissa?

”Ehkä keskeisin asia liittyi ponnistuksiimme vuonna 2005, kun yritimme nähdä tai kuvitella liiketoimintamme kehitystä tulevaisuusympäristössä. Päätimme tuolloin panostaa biopuoleen, mutta myös vesivoimaan. Teimme vahvan panostuksen vesivoimaan juuri silloin, kun ala lähti kehittymään voimakkaasti. Ja tänään Andritzin liikevaihdosta noin puolet tulee uusiutuvan energian prosesseista. Haluamme olla kokonaisvaltainen prosessitoimittaja, jolla on myös oma laitetarjonta ydinprosesseihin”.

– Leif Lindberg –

 

 

Uusimmat