Parempaa saavutettavuutta ja sujuvampaa käytettävyyttä

ForestBioFacts-sivustolle on tehty tämän ja viime vuoden aikana muutoksia, joilla käyttäjien on entistä helpompi saavuttaa ja hyödyntää oppimisympäristön tarjoamaa laajaa materiaalia.

Puunjalostusinsinöörit ry:n kehityspäällikkö Heli Kankare kertoo, että ForestBioFacts-sivustolla on meneillään saavutettavuuden ja yleisen käytettävyyden parantamisprojekti. ”Viime vuonna teetimme ulkopuolisen asiantuntija-arvion siitä, miten ForestBioFacts- oppimisympäristö olisi mahdollisimman hyvin saavutettavissa ja kaikki pystyisivät sitä käyttämään. Analyysin pohjalta sivustolle on tehty saavutettavuusseloste sekä listattu korjattavia kohtia. Osa korjauksista on jo tehty, loput tehdään tämän vuoden kuluessa.”

Samalla kun saavutettavuutta parannetaan, on myös yleiseen käytettävyyteen kiinnitetty huomiota. ”Saamiemme käyttäjäkokemusten ja omien huomioittemme pohjalta kehitämme sisällön selattavuutta ja parempaa hahmottamista. Ylälaidan valikko-osuutta on myös muutettu radikaalisti ja aiempi hiiren liikuttamiseen perustunut valikon ilmestyminen on muutettu perinteiseen alaspudotusvalikkoon, josta aukeavat teemat, oppimispolut ja muu ForestBioFacts-sisältö. Sivulta pääsee myös webinaaritallenteisiin ja podcasteihin. Lisäksi otsikoiden ja tekstiryhmien värivalintoja tullaan muuttamaan ja kontrasteja terävöitetään lukemisen ja tietojen löytämisen helpottamiseksi.”

Laskeutumissivu selkeyttää sisältöä

Parannusta tuo uusille käyttäjille luotu laskeutumissivu. Aikaisemmin kirjautuneen käyttäjän ensimmäinen sivu oli Introduction Forest Based Bioeconomy, jolta jatkaminen ForestBioFacts- teemoihin ja muihin sisältöihin koettiin hankalaksi.

Nyt luodulla laskeutumissivulla ForestBioFacts-oppimisympäristön pääsisällöt näkyvät selkeästi jaoteltuina kolmeen eri osioon. Ensimmäisessä esitellään ForestBioFactsin 16 teemaa, toisessa osiossa on opastus oppimispolulle ja kolmannessa osiossa ovat luettavissa Papermaking Science and Technology -kirjat pdf-muodossa.

”Näin jäsenneltynä käyttäjä saa heti käsityksen, mitä ForestBioFacts-oppimisympäristö sisältää ja pääsee heti kustakin osiosta haluamansa materiaalin pariin.” Tämän vuoden suunnitelmissa on luoda sivustolle äänikirja, jonka avulla artikkelit ovat kuunneltavissa.

”Parhaillaan tutkimme artificial intelligence -ohjelmien vaihtoehdoista parasta noin 1500 artikkelin lukemiseen, kertoo Kankare ja toteaa, että ForestBioFacts on elävä oppimisympäristö, joka kehittyy koko ajan.”

”Kuuntelemme käyttäjien toiveita ja tavoitteemme on pitää ForestBioFacts ajantasaisena sekä käytettävyydeltään että sisällöltään.”

Uusimmat