Keittiöiden kehittämisen innovaatioloikka

Puustelli

Uudessa Puustelli-keittiössä yhdistyvät biokomposiitti ja perinteinen puusepäntyö.

Kesällä markkinoille tuleva Puustelli Miinus -keittiö on näyttävä osoitus innovaatiosta, joka syntyy perheyrityksen, suunnittelutoimiston, tutkimuslaitoksen ja yliopiston yhteistyönä.

Kalustevalmistaja Puustelli Groupin toimitusjohtajan Jussi Aineen mukaan uusi keittiö on merkittävin loikka keittiömateriaalien historiassa sitten 1970-luvun lastulevyn.

”Olimme suunnitelleet usean vuoden ajan keittiötä, joka olisi kotimainen, kestävä ja kierrätettävä. Tavoitteenamme oli luoda tulevaisuuden keihäänkärkituote, joka viestii samalla yrityksemme arvopohjaa tuoda markkinoille vastuullisia, kestävän kehityksen hengessä toteutettuja ratkaisuja”, Aine sanoo.

Puustelli Miinus -keittiön runkokehikon kaikki osat ovat kierrätettäviä, huollettavia ja vaihdettavia. Runkojen materiaali on kierrätettävää UPM ForMi -biokomposiittia.

”Halusimme puolittaa nykyisten keittiökalusteiden hiilijalanjäljen. Tämän mahdollistaa uusi materiaali”, Aine sanoo.

Muovin ja puun parhaat ominaisuudet

Miinus-keittiö syntyi VTT:n, suunnittelutoimisto Desigencen ja Aalto-yliopiston puutekniikan laboratorion yhteistyönä. Lisäksi kehitykseen osallistui joukko alan erikoistuneita kärkiyrityksiä.

Suunnittelussa oli ratkaistava kolme haastetta.

”Ensinnäkin oli löydettävä kestävän kehityksen ja turvallisuuden kannalta toimiva ratkaisu. Sen lisäksi tuotteen tuli sietää rasituksia ja olla teknisesti hyväksyttävä. Lopputuloksen oli myös oltava kustannuksiltaan kohtuullinen, jotta voidaan teollisesti valmistaa kaupallisesti järkevä tuote”, Aine sanoo.

”Biokomposiitissa yhdistyvät muovin muovattavuus ja tehokkaat tuotantomenetelmät sekä hyvin muotonsa pitävän puun lujuus, mikä tekee siitä houkuttelevan raaka-aineen moneen käyttötarkoitukseen”, kertoo VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin runkojen materiaalista.

Keittiö vaatii materiaaleilta paljon, sillä lämpötilat voivat vaihdella siellä 90 asteen kuumuudesta 20–30 asteen pakkaseen. Materiaalien tulee myös kestää rasitusta ja painoa. VTT:n elinkaari- ja hiilijalanjälkilaskennasta saadut tulokset vahvistivat yhteistyökumppaneille, että kunnianhimoisessa ideassa on ainekset kaupalliseen innovaatioon.

Desigencen teollisen muotoilijaa Juhani Salovaaran osuus oli keskeinen, kun projektille alettiin etsiä muita yhteistyökumppaneita.

”Alussa emme tienneet, millaisesta materiaalista keittiö lopulta tehtäisiin. Testausten ja tutkimusten avulla seuloituivat oikeat ratkaisut”, Salovaara kertoo.

Biokomposiitista tehty keittiö on herättänyt kiinnostusta jo myös kansainvälisesti Intiaa ja Australiaa myöten.

Teksti Olli Manninen

Kuva: Puustelli

Lue koko artikkeli Paperi ja Puu -lehden printtinumerosta 2/2013.

 

Uusimmat