Jarno Nymark katsoo kohti kameraa.

Kohti kestävämpää tulevaisuutta

ANDRITZ Pulp & Paper -liiketoiminta-alueesta vastaava johtaja Jarno Nymark uskoo, että metsäteollisuus voi kehittyä vastuullisesti ja parantaa kilpailukykyään.

Suomen ja Euroopan metsäteollisuudessa eletään aikaa, jolloin investoinnit uusiin teknologioihin ja tuoteinnovaatioihin ovat erityisen harkittuja. Maailmanmarkkinoiden epävarmuus on lisännyt varovaisuutta, ja kehityshankkeiden skaalautuvuus sekä kaupallistaminen ovat nyt entistä kriittisemmässä roolissa.

Suuret metsäalan toimijat ovat jo pitkällä optimoidessaan tuotantolaitoksiaan esimerkiksi veden- ja energiankäytön suhteen. Nyt keskiöön nousee kysymys: miten samasta puumäärästä voidaan saada enemmän arvoa eli mitä kaikkea muuta puusta on mahdollista valmistaa?

”Asiakkaamme odottavat ANDRITZilta yhä kokonaisvaltaisempia ratkaisuja, jotka liittyvät muun muassa tuotannon sivuvirtojen hyödyntämiseen. Tavoitteena on parantaa kilpailukykyä ja luoda uusia ansaintamahdollisuuksia. Alan haasteet, kuten puun saatavuus ja kysynnän vaihtelut, korostavat innovatiivisten kasvustrategioiden tarvetta”, sanoo Jarno Nymark.

Epävarmuus hidastaa investointeja, mutta sitoutuminen kestää

Vaikka taloudellinen epävarmuus ilmeneekin varovaisuutena investoinneissa, metsäteollisuuden vahva sitoutuminen kestävään kehitykseen ei horju. Nyt ei tavoitella lyhytaikaista hypetystä, vaan rakennetaan pitkäjänteisiä, kokonaisvaltaisia ja innovatiivisia prosesseja.

Monilla yrityksillä onkin selkeä, vaiheittainen suunnitelma uusien innovaatioiden käyttöönottoon: ensin pilottihanke, sitten demonstraatio ja vasta sen jälkeen varsinainen tuotantovaihe. Jokaisessa vaiheessa arvioidaan uuden tuotteen tai innovaation toimivuutta ja skaalautuvuutta tiiviissä yhteistyössä kumppaneiden kanssa.

Metsäteollisuuden murroksen avainasemassa ovat erityisesti sivuvirtojen hyödyntäminen ja uusien biotuotteiden kehittäminen. Sellu- ja paperiteollisuus tuottaa huomattavia määriä erilaisia sivuvirtoja, joiden jalostaminen korkean lisäarvon biotuotteiksi tarjoaa valtavan potentiaalin. Kestävästi tuotetusta puusta ja muusta biomateriaalista voidaan puolestaan valmistaa monipuolisesti uusia tuotteita.

On kuitenkin olennaista ymmärtää, että uusilla biopohjaisilla tuotteilla, kuten ligniinillä, täytyy olla myös kysyntää. Tämä edellyttää pitkiä arvoketjuja, joissa jokaisen vaiheen biojalostamolta jatkojalostukseen ja loppukäyttöön on oltava taloudellisesti kannattava tai tuotettava muuta kilpailuetua. Pelkkä päästöjen vähentäminen ligniinin talteenotolla ei riitä luomaan markkinoita.

”Kemikaaliyhtiöiden tai muiden loppukäyttäjien on nähtävä selkeää arvoa ligniinin käytössä – esimerkiksi kustannussäästöjä, parempia tuoteominaisuuksia tai uusia innovatiivisia ratkaisuja. Tämä luo kysyntää ligniinille ja mahdollistaa pitkien, kannattavien arvoketjujen syntymisen biopohjaisille tuotteille”, havainnollistaa Nymark.

Kestävä liiketoiminta on ANDRITZin DNA:ssa

ANDRITZille kestävä liiketoiminta ei ole erillinen hanke, vaan olennainen osa kaikkea toimintaa. Kansainvälinen teknologiakonserni pyrkii samanaikaisesti luomaan arvoa asiakkaille, yksilöille ja ympäristölle. Käytännössä tämä tarkoittaa yhtäältä resurssien vastuullista käyttöä omassa toiminnassa ja toisaalta teknologioiden jatkuvaa kehittämistä asiakkaiden resurssi- ja kustannustehokkuuden tukemiseksi.

”Laajassa globaalissa toiminnassamme – 280 toimipistettä eri puolilla maailmaa – mittaamme ja seuraamme aktiivisesti muun muassa energian- ja vedenkulutusta sekä toimitusketjujemme vastuullisuutta. Monet tuotantoyksikkömme hyödyntävät myös aurinkopaneeleita energianlähteenä. Kestävyys on strategisten päätöstemme ytimessä ohjaten niin investointeja kuin innovaatioitakin”, toteaa Nymark.

ANDRITZilla on laaja valikoima ratkaisuja, jotka tukevat metsäteollisuuden siirtymää kohti kestävämpää liiketoimintaa. Yrityksen globaali BioCircleToZero-aloite tähtää nollapäästöihin ja nollajätteeseen samalla luoden asiakkaille taloudellista kasvua. Sellu- ja paperiteollisuudessa tämä tarkoittaa muun muassa digitalisaatiota, päästöjen vähentämistä ja sivuvirtojen hyödyntämistä.

ANDRITZin kemikaalien talteenotto- ja kierrätyskonsepti auttaa sellutehtaita ottamaan talteen ja hyödyntämään soodakattilan sivuvirtoja, kuten ligniiniä ja biometanolia. Tästä esimerkkinä on ANDRITZin toimitus maailman ensimmäisestä fossiilittomasta biometanolilaitoksesta Södra Cellin Mönsteråsin tehtaalle Ruotsiin.

”Olemme ylpeitä valinnastamme Business Finlandin veturihankkeeseen. Tavoitteenamme on merkittävästi lisätä puun jalostusarvoa kestävällä tavalla ja luoda uutta liiketoimintaa laajan kumppaniverkoston kanssa, keskittyen muun muassa uusien biotuotteiden ja biopolttoaineiden kehittämiseen sekä kestävien tekstiilikuitujen tuotantoon”, summaa Nymark.

Jarno Nymark

– ANDRITZ Pulp & Paper -liiketoiminta- alueesta vastaava johtaja
– Koulutus: Diplomi-insinööri (Masters Degree in Engineering, Åbo Akademi)
– Perhe: Puoliso, kolme lasta

Uusimmat