Uusi puu -kilpailun voittajat julkistettiin pre-PulPaper-verkkotapahtumassa. Sekä kilpailun että yleisöäänestyksen voitti UPM Biomedicalsin nanosellusta valmistettu FibDex-haavasidos, joka nopeuttaa haavan paranemista ja vähentää potilaan kokemaa kipua.

Neljättä kertaa järjestetyn puupohjaisen biotalouden tuotteille ja ratkaisuille suunnattu Uusi puu -kilpailun voittajalta haettiin kykyä vastata globaaleihin haasteisiin ja edistää kestävän kehityksen tavoitteita. Voittajaratkaisujen tuli myös omata myös kansainvälistä markkinapotentiaalia ja hyödyntää puuta innovatiivisesti.

Kliinisessä tutkimuksessa FibDexin on osoitettu toimivan erinomaisesti: se edistää haavan paranemista, vähentää potilaan tuntemaa kipua ja tuottaa parempilaatuisen ihokudoksen. FibDexiä ei tarvitse vaihtaa hoidon aikana ja se irtoaa itsestään haavan parannettua. Paranemisprosessi on potilaalle entistä kivuttomampi ja sairaalalle tehokkaampi. Paremman hoitotuloksen lisäksi nopeampi paraneminen tuottaa sairaalalle ja yhteiskunnalle kustannussäästöjä.

Uusi puu 2021 -kilpailussa palkittiin seuraavat ratkaisut:

  1. palkinto: FibDex-haavasidos nanosellusta – UPM Biomedicals
  2. palkinto: Rasweet, luonnollinen makeuttaja koivusta – KoivuBioTech
  3. palkinto: Esteettinen ja monikäyttöinen biomateriaali — Sulapac

Lisäksi Uusi puu -hankkeen ohjausryhmä myönsi Arjen sankarit -kunniamaininnan Kotkamillsin & Pyrollin Norwich City FC:lle valmistamalle vastuulliselle tarjoilupakkaukselle.