UPM, VTT ja VV-Auto Group aloittavat kotimaisen uusiutuvan dieselin ensimmäiset koeajot liikenteessä.

Biopolttoaineen jalostaa UPM, koeajoista vastaa VTT ja Volkswagen-autot toimittaa VV-Auto Group. Koeajot UPM BioVerno -dieselillä alkavat toukokuussa, ja ne kestävät useita kuukausia.

BioVernoa on aiemmin tutkittu moottori- ja ajoneuvokokeissa muun muassa VTT:llä. Nyt tutkitaan dieselin vaikutuksia auton moottoriin, päästöjä ja kulutusta. Koeajot ovat osa VTT:n koordinoimaa laajempaa hanketta, jolla kannustetaan yrityksiä kaupallistamaan liikenteen uusiutuvan energian ratkaisuja.

”Edistykselliset, kestävän kehityksen mukaiset biopolttoaineet ovat Suomelle merkittävä mahdollisuus. Komissio tullee rajoittamaan ruokakelpoiseen raaka-aineeseen perustuvien biopolttoaineiden käyttöä, ja niinpä esimerkiksi metsäteollisuuden tähteisiin perustuvien vaihtoehtojen arvo tulee kohoamaan. VTT:n moottori- ja polttoaineosaaminen täydentää tässä hankkeessa sopivasti UPM:n ydinosaamista,” sanoo VTT:n tutkimusprofessori Nils-Olof Nylund.

VTT:n testikuljettajat ajavat BioVerno-autoilla pääkaupunkiseudulla ja keräävät noin 20 000 kilometrin ajon aikana tietoja analysointia varten.

Koeajoautona Vuoden Auto 2013

Koeajoautoiksi on valittu uudet Volkswagen Golf 1.6.TDI DSG -automaattimallit. Uusi Golf on juuri saanut Vuoden Auto 2013 -arvonimen maailman johtavilta auto- ja liikennetoimittajilta.

UPM BioVerno on innovaatio, joka laskee autoilun kasvihuonekaasupäästöjä jopa 80 prosenttia fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna. Korkealaatuinen biopolttoaine valmistetaan metsäteollisuuden tähteistä, eikä tuotannossa käytetä ruoaksi soveltuvia raaka-aineita. BioVerno soveltuu erinomaisesti kaikkiin dieselautoihin.

Vuonna 2012 UPM alkoi rakentaa maailman ensimmäistä biojalostamoa, joka valmistaa puupohjaista uusiutuvaa dieseliä. Lappeenrannan jalostamo valmistuu vuonna 2014 ja sen tuotantokapasiteetti on 100 000 tonnia eli 120 miljoonaan litraa uusiutuvaa dieseliä vuodessa.