UPM ja Metropolia Ammattikorkeakoulu rakentavat Biofore-konseptiauton, jonka useissa komponenteissa käytetään raaka-aineena UPM:n biomateriaaleja. UPM testaa Metropolian kanssa uusiutuvien biomateriaalien käyttöä autoteollisuudessa.

Auto- ja kuljetustekniikan opiskelijat vastaavat auton suunnittelusta ja rakentamisesta. Projektiin osallistuu myös useita muita organisaatioita, muun muassa Tekes.

Biofore-konseptiauton suunnittelun lähtökohtia ovat kestävä kehitys ja kierrätettävyys.

”UPM luo lisäarvoa uusiutuvista ja kierrätettävistä materiaaleista. Hyödynnämme osaamistamme ja teknologiaa kuitu-, energia- ja tekniset materiaalit -liiketoiminnoissamme. Innovaatioidemme ansiosta useat teollisuudenalat voivat nyt korvata fossiilisia komponentteja biomateriaalipohjaisilla vaihtoehdoilla laatua, lujuutta tai turvallisuutta vaarantamatta”, kertoo Juuso Konttinen, UPM:n uusista liiketoiminnoista vastaava johtaja.

Konseptiautossa monet tyypillisesti muovista valmistettavat osat toteutetaan lämpömuotoiltavasta UPM Grada -puumateriaalista tai sellukuitupohjaisesta UPM ForMi -biokomposiitista.

Konseptiauton polttoaineena tullaan käyttämään puupohjaista uusiutuvaa dieseliä UPM BioVernoa. Auton sisustuksessa ja varaosien merkkauksessa käytetään UPM Raflatacin tarramateriaaleja. Valmistuessaan keväällä 2014 konseptiautosta tulee tieliikenteeseen laillistettu ajoneuvo.

Lisätietoa Biofore-konseptiautosta UPM Blogissa.

Lisää aiheesta englanniksi: 
www.bioforeconceptcar.upm.com