Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi 2.11.2017 Ponsse Oyj:lle Suomi 100 -juhlavuoden erikoispalkinnon vuosittain jaettavasta kansainvälistymispalkinnosta.

Kansainvälistymispalkinnot ovat tunnustus kansainvälisesti menestyville suomalaisyrityksille ja niiden taustalla vaikuttaville yhteisöille.

Erikoispalkinto myönnettiin nyt ensimmäistä kertaa, eikä kansainvälistymispalkintoa ei ole aiemmin myönnetty kahdesti samalle yritykselle. Ponsse vastaanotti Presidentin kansainvälistymispalkinnon edellisen kerran vuonna 2003. Vuodesta 2015 alkaen ehdotuksen palkittavista yrityksistä ja yhteisöistä on tehnyt Team Finland -johtoryhmä.

Suomi 100 -juhlavuoden ja samalla Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnon 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi myönnetty erikoispalkinto haluttiin antaa yritykselle, joka on vuosikymmenten ajan osoittanut pitkäkestoista kansainvälistä, kannattavaa ja kestävää kasvua sekä kykyä uudistua.

Palkitsemisperusteissa todettiin, että Ponssen kasvutarina heijastelee Suomen kasvua maa- ja metsätalousmaasta digitalisaatiota ja biotaloutta pelottomasti hyödyntäväksi tietoyhteiskunnaksi unohtamatta syvälle metsään ulottuvia juuria sekä yhteisöstä huolen pitämistä.

Palkitsemisperusteissa kiinnitetiin huomiota myös siihen, että yhtiö on pitänyt keskeiset toiminnot tiukasti omissa käsissään ja tiiviisti toisiinsa kytkeytyneenä. Perusteluissa jatketaan, että Ponsse on uranuurtaja digitalisaation soveltajana, teollisen muotoilun hyödyntäjänä sekä palveluliiketoiminnan kehittäjänä, ja sen toiminta on korostetun asiakaskeskeistä.