Stora Enso pyrkii muuttamaan Varkauden tehtaansa hienopaperikoneen tuottamaan ensikuituun pohjautuvaa aaltopahvin raaka-ainetta. Yhtiö on tehnyt alustavan kannattavuustutkimuksen, jonka tulokset puoltavat muutosta.

”Voimme hyödyntää tässä kahta markkinavoimaa. Globaalisti paperin kysyntä vähenee, mutta toisaalta kartongin kysyntä kasvaa. Nyt meillä on mahdollisuus kasvaa aaltopahvin raaka-ainemarkkinoilla siten, että investointikustannus on kilpailukykyinen”, sanoo Packaging Solutions -liiketoimintayksikön johtaja Hannu Alalauri.

Stora Enso jatkaa vielä kannattavuustutkimuksiaan. Hienopaperikoneen muuntamisen investointikustannukset olisivat arviolta 80–100 miljoonaa euroa ja linjassa Stora Enson investointikriteerien kanssa.

Stora Enson mukaan mahdollisuus olemassa olevan laitekapasiteetin hyödyntämiseen muokkaamalla vanhasta uusi tuotantolinja on osa Stora Enson muutosmatkaa arvoa tuottavaksi, kasvumarkkinoihin keskittyväksi uusiutuvien materiaalien yritykseksi.

”Aaltopahvin raaka-aine on Stora Ensolle tärkeä kasvumarkkina. Olemme jo investoineet 280 miljoonaa euroa kierrätyspaperipohjaista aaltopahvin raaka-ainetta valmistavaan tehtaaseen Puolan Ostrołękassa, ja nyt arvioimme seuraavaa askelta ensikuituun pohjautuvissa pakkauslaaduissa”, Alalauri sanoo.

260 henkilöä työllistävällä Varkauden tehtaalla on yksi paperikone, jonka vuosikapasiteetti on 285 000 tonnia päällystämätöntä hienopaperia. Aaltopahvin raaka-ainetta valmistavan koneen potentiaalinen kapasiteetti olisi noin 350 000 tonnia vuodessa.