Stora Enso rakentaa Louisianaan Yhdysvaltoihin koe- ja markkinakehitystehtaan. Tehtaan tuotannon suunnitellaan alkavan vuoden 2017 alussa.

Stora Enso hankki hiljattain yhdysvaltalaisen bioteknologiayritys Virdian ja investoi nyt Racelandiin nousevaan tehtaaseen 32 miljoonaa euroa (43 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria). Tehtaan tarkoituksena on soveltaa Virdian kehittämää teknologiaa pilottilaitosta suuremmassa mittakaavassa. Teknologialla erotellaan puhdistettuja sokereita sellubiomassasta, kuten puusta tai viljajätteestä.

Investointi tukee teknologian soveltamista tulevaisuudessa teollisessa mittakaavassa, mahdollisesti myös jossain Stora Enson olemassa olevista sellutehtaista.

Koetehdas rakennetaan sokeriruokoviljelmien läheisyyteen, ja se käyttää raaka-aineenaan sokeriruo’on korsia, joista neste on jo poistettu. Sokeriruokojäte on geenimuuntelematon raaka-aine, joka ei sovellu ravinnoksi.

Koetehtaassa raaka-aineesta erotellaan puhdistettuja C5-sokereita, erityisesti ksyloosia. Näitä sokereita voidaan muuntaa ja edelleenjalostaa erilaisiin sovelluksiin, esimerkiksi elintarvike- ja kosmetiikka-alan markkinoille.

”Tämä investointi on seuraava askel strategiassamme kohti uusia markkinoita ja sovelluksia. Sen avulla pystymme vahvistamaan Virdian kehittämän teknologian ja sen soveltuvuuden erilaisiin biomassoihin. Tavoitteemme on kehittää ja kaupallistaa kustannustehokkaita, uusiutuvia vaihtoehtoja, joilla vastaamme tutkittuihin, markkinalähtöisiin tarpeisiin ja lisäämme nykyisten selluloosavirtojemme arvoa”, sanoo Juan Carlos Bueno, Stora Enson Biomaterials-liiketoiminnan johtaja.