Stora Enso ja Skanska ovat sopineet yhteistyöstä, jonka perusteella Stora Enso toimittaa puiset moduulielementit BoKlok-kohteeseen Vantaan Kivistöön. BoKlok on Skanskan ja IKEAn kehittämä kohtuuhintaisen asumisen konsepti.

Kivistön 36 BoKlok-asuntoa tullaan toteuttamaan kokonaisuudessaan Stora Enson Hartolan yksikön toimittamista puupohjaisista moduuleista. Kohteen ennakkomarkkinointi käynnistyy vuodenvaihteessa, ja rakennustyöt aloitetaan huhtikuussa.

Seitsemästä pienkerrostalosta koostuva kohde on muuttovalmis jo kahdeksan kuukauden päästä rakennustöiden aloittamisesta.

BoKlok-konseptin ovat kehittäneet yhteistyössä Skanska ja IKEA 1990-luvun puolivälissä. Ensimmäiset BoKlok-kodit rakennettiin Etelä-Ruotsiin vuonna 1997, ja tähän mennessä Ruotsissa on myyty jo noin 5 000 BoKlok-kotia. Ratkaisuna BoKlok edustaa pienimittakaavaista kaupunkirakentamista pienkerrostaloissa. Konseptin ominaisuuksia ovat suojaisa yhteispiha, mahdollisuus pihaviljelyyn sekä taloyhtiön yhteinen pihasauna.

Suomessa BoKlok-omistusasuntoja on toteutettu viimeksi vuonna 2006 Porvooseen ja Vantaalle.

Laatua ja designia

”BoKlok-konseptin ideana on luoda parempaa asumista, jossa yhdistyvät hyvä laatu ja design sekä helppo toistettavuus kohtuullisiin asumiskustannuksiin. Konsepti tekee nyt uuden tulemisen Suomeen, ja yhteistyössä Stora Enson kanssa jo pitkään kehitetty, Stora Enson puumateriaaleihin perustuva moduulitekniikka lyhentää merkittävästi rakennusaikaa työmaalla, mikä yhdessä konseptoidun tuotannon kanssa näkyy puolestaan suoraan rakentamiskustannuksissa ja siten asuntojen lopullisissa hinnoissa”, sanoo hankekehitysjohtaja Riku Patokoski Skanskasta.

”Korostimme teollistamisen merkitystä puurakentamisen lopulliselle läpimurrolle liittäessämme Hartolan moduulitehtaan loppukesästä osaksi rakentamisen joukkuettamme. Nyt yhteistyössä Skanskan kanssa toteutettava BoKlok-kohde on merkittävä askel tämän läpimurron toteuttamiseksi ja ennen kaikkea erinomainen osoitus mahdollisuuksistamme luoda kokonaan uudenlainen puurakentamisen markkina Suomeen”, Stora Enso Building and Living -liiketoiminta-alueen vetäjä Hannu Kasurinen korostaa.

Nopeaa rakentamista

Moduulirakentamisella tarkoitetaan rakentamista pitkälle esivalmistetuista asuntomoduuleista. Menetelmällä saavutetaan jopa 50–70 prosenttia nopeampi rakennusaika perinteiseen elementtitekniikkaan verrattuna.

Nopeuden lisäksi puupohjaisen moduulirakentamisen puolesta puhuvat laatu ja ekologisuus. Moduulit valmistetaan alusta loppuun sisätiloissa, eivätkä ne altistu rakentamisen missään vaiheessa kosteudelle tai muille säävaihteluille.

Stora Enso on valmistanut runkoratkaisuiltaan CLT:hen eli ristiinliimattuun puuhun sekä muihin Stora Enson puutuotteisiin perustuvia moduuleja kerros- ja kaupunkirakentamiseen Hartolan yksikössä loppukesästä 2012 alkaen. Uutta moduulirakentamisen konseptia on kehitetty siitä lähtien tiiviissä yhteistyössä johtavien kotimaisten rakennusliikkeiden ja rakennuttajien kanssa, ja ensimmäiset kohteet luovutetaan omistajilleen lähiaikoina.