Puukauppa jatkui huhtikuussa tasaisena. Korkeat raaka-ainekustannukset heikentävät edelleen suomalaisten tuotteiden kilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla.

Metsäteollisuus ry:n mukaan metsäteollisuus osti huhtikuussa yksityismetsistä 1,8 miljoonaa kuutiota puuta. Ostomäärä oli lähes saman verran kuin maaliskuussa.

Tammi-huhtikuun ostomäärä, 8,6 miljoonaa kuutiota, oli 10 prosenttia suurempi kuin vuoden 2012 vastaavana aikana. Tukkien ostomäärä nousi 3,8 miljooonaan ja kuitupuun 4,6 miljoonaan kuutioon.

Kantohinnat nousivat

Mänty- ja kuusitukin kantohinnat nousivat maaliskuusta 2–3 prosenttia ja koivutukin hinta 3 prosenttia. Kuusikuidun hinta nousi 2 prosenttia.  Mänty- ja koivukuidun hinta pysyi ennallaan.

Huhtikuussa mänty- ja kuusitukista maksettiin keskimäärin 56–57 euroa kuutiolta. Koivutukin keskihinta oli 43 euroa kuutiolta ja kuitupuiden keskihinta 16–18 euroa kuutiolta.

Kantohintoihin vaikuttavat korjattavan puuston kokonaismäärä, puun laatu, runkojen koko, hakkuutapa, metsä- ja kaukokuljetusmatka, maasto ja korjuuajankohta. Puun hinta saattaa vaihdella merkittävästi jopa vierekkäisillä kohteilla.

Sahatavaramarkkinoilla on epävarmuus jälleen lisääntynyt. Euroopassa hidas kevääntulo on viivästyttänyt rakennustöiden aloittamista, ja alkuvuoden toimitukset jäävät huomattavasti viimevuotista pienemmiksi. Korkeat raaka-ainekustannukset nakertavat suomalaisten tuotteiden kilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla.

Nyt kannattaa suunnitella puukauppoja

Puukaupan on piristyttävä, jotta etenkin sahat saavat riittävästi raaka-ainetta. Puun tarjonta vaihtelee merkittävästi alueittain. Metsänomistajan kannattaa varmistaa, että tehdyt leimikot ovat mukana tarjonnassa ja ostajien tiedossa.

Talven jälkeen metsänomistajan kannattaa käydä tarkistamassa metsien kunto, ja samalla on hyvä tilaisuus suunnitella kesän puukauppoja. Nyt on tarvetta etenkin keväällä ja kesällä korjattaville kohteille.