Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahastoon kuuluva Rantasalmen rahasto on myöntänyt tämän vuoden Rantasalmi-palkinnon Oy Juho Jussilalle ”puun ja leikin kestävästä yhdistämisestä”.

Oy Juho Jussila täytti 90 vuotta helmikuussa 2013, ja yhtiö on neljännen polven perheyritys. Yritys valmisti alkuvuosinaan erilaisia käyttötavaroita, kuten viivoittimia, lumilapioita, mankeleita ja muita puusta valmistettavia tuotteita. Myöhemmin yhtiö alkoi valmistaa pelejä ja leluja. Sen menestystuote ja viennin avaustuote on ollut Fortuna-kuulapeli, joka kehitettiin laskutaidon opetuksen apuvälineeksi. Fortuna on pitänyt vaihtelevalla menestyksellä pintansa jo lähes 90 vuoden ajan.

1970-luvulla yhtiön tuotantoon tulivat Bingo Onnenpyörä, Jalkapallopeli ja Äänivaunu. Nämä tuotteet ovat edelleen säännöllisessä tuotannossa. Yhtiö valmistaa myös Jukka-puuleluja.

Jussila on kokonaan suomalainen yritys, ja myös kaikki yhtiön tuotantoon tarvittavat materiaalit yritetään hankkia Suomesta. Tällä hetkellä Jussilassa työskentelee 15–20 ihmistä, ja monet heistä ovat olleet yrityksen palveluksessa vuosikymmeniä.

Palkinto myönnettiin nyt 17. kerran. 20 000 euron arvoinen palkinto luovutettiin Juho Jussilan pojanpojantyttärelle toimitusjohtaja Maija Jussila-Savolle Savonlinnassa 20. huhtikuuta.