Aalto-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet nanoselluloosasta kestävän ja edullisen alustakalvon lääketieteellisten testien tekemiseksi. Uutta nanofibrilliselluloosa- eli NFC-alustaa voidaan käyttää perinteisiä muovialustoja monipuolisemmin.

Toisin kuin muovialustoista uudesta alustasta voidaan tehdä esimerkiksi eri tavoin vettä hylkivä, tai sen sähköistä varausta voidaan muuttaa. Uuden alustan avulla voidaan aiempaa helpommin tehdä tuhansia erilaisia testejä laboratorioiden sijaan kotona ja lääkärin vastaanotolla ilman pitkää odotusaikaa.

Kehitetty kalvo asetetaan tehtaalla jäykän alustan päälle. Kalvolle ruiskutetaan aineita, jotka reagoivat testattavaan aineeseen. Testauspaikalla samalle kalvolle tiputetaan verta, vettä tai muuta testattavaa ainetta.

Kalvolle ruiskutettu vasta-aine sitoo näytteen sen mukaan, onko näytteessä esimerkiksi allergiaoireita aiheuttavia aineita tai bakteereja. Tämän jälkeen esimerkiksi näytteen väri voi muuttua, jos näytteessä on etsittyjä aineita.

”Uuden kalvon avulla voidaan tehdä hyvin monenlaisia testejä nykyistä nopeammin luotettavuuden kärsimättä. Jo lääkärin vastaanotolla voidaan selvittää nykyistä helpommin sairastumisen aiheuttamia mikrobeja, ja kotona voidaan vaikkapa seurata allergeenejä. Lääketieteellisen diagnostiikan lisäksi kalvoa voidaan käyttää esimerkiksi veden puhtauden tutkimiseen”, kertoo tohtorikoulutettava Hannes Orelma Aalto-yliopistosta.

Aiemmat yritykset tehdä nanoselluloosa-alusta ovat epäonnistuneet, koska huokoinen alusta on imenyt osan näytteestä. Tutkijat ovat kehittäneet menetelmän, joka tekee nanokuituisesta selluloosageelistä valmistetun alustan vesitiiviiksi ja näytettä imemättömäksi. Tutkijat ovat myös tehneet runsaasti työtä, jotta kalvoista tulisi tarpeeksi kestäviä.

Lisätietoa Aalto-yliopiston www-sivuilta.