Ellen MacArthur Foundation palkitsi VTT:n selluloosasta valmistettavan pakkausratkaisun tammikuussa Davosissa.
VTT on yksi viidestä palkitusta voittajasta, joiden kesken säätiö jakaa tasapuolisesti miljoonan dollarin palkinnon. VTT:n kehittämällä materiaalilla voidaan pidentää elintarvikkeiden hyllyikää ja vähentää samalla ruokahävikkiä ja maailmanlaajuista mikromuoviongelmaa.
Selluloosa on materiaalina turvallinen, uusiutuva, kierrätettävä ja kompostoitava. VTT kehitti kuiville elintarvikkeille kompostoitavan ja kevyen pakkausmateriaalin yhdistämällä ominaisuuksiltaan erilaista mutta toisiaan täydentävää selluloosakalvoa.
Muovin kaltainen pakkausmateriaali soveltuu kuiville ja rasvaisille tuotteille kuten pähkinöille, muroille, kahville, mausteille ja rusinoille. Suurin hyöty on saavutettavissa, kun materiaalia käytetään tuotteille, joilla on pitkä hyllyikä.
Materiaali on ominaisuuksillaan erittäin kilpailukykyinen tai usein jopa parempi kuin saatavilla olevat biohajoavat biomuovit. Pienillä muunnoksilla valmistus on mahdollista nykyisillä tuotantolaitteistoilla.
Selluloosakerroksia optimoimalla päästään hyviin pakkausominaisuuksiin
Pakkauksen tekee mahdolliseksi ominaisuuksiltaan erilaisten selluloosakalvojen yhdistäminen. Kevyt, taipuisa ja läpinäkyvä materiaali suojaa tuotetta ilman kaasuilta ja kosteudelta. Se myös estää tuotteessa olevan rasvan tai mineraaliöljyn pääsemistä pakkauksen läpi. Pakkaus on suljettavissa kuumakäsittelyn avulla ja se soveltuu kuivien elintarvikkein pitkäaikaiseen säilytykseen.
Viisi voittajaa jatkaa kilpailua miljoonan euron lisäpalkinnosta. Voittajat pääsevät mukaan 12 kuukauden pituiseen kehitysohjelmaan, jossa niille tarjotaan asiantuntijatukea idean kaupallistamiseksi. Vuoden kuluttua Ellen MacArthur Foundation myöntää miljoonan dollarin lisäpalkinnon parhaaksi arvioimalleen kilpailijalle.