Tekniikan Akatemia TAF on myöntänyt Millennium-kunnianosoituksen MetGenille, joka kehittää entsyymituotteita teollisuudelle.

Vuonna 2008 perustettu kaarinalainen MetGen Oy auttaa teollisuutta siirtymään energiatehokkaampiin ja nopeampiin prosesseihin entsyymeillä, jotka toimivat kemiallisia reaktioita nopeuttavina katalyytteinä luonnossakin.

MetGen Oy kehittää uudenlaisia entsyymejä sellu- ja paperiteollisuuteen, biopolttoaineen tuotantoon ja teollisuuden jätevesien puhdistamiseen. Yrityksen kehittämät geneettisesti räätälöidyt entsyymit kestävät teollisuuden olosuhteita, kuten korkeita happamuustasoja ja lämpötiloja.

Esimerkiksi sellun valmistuksessa säästyy energiaa, kustannuksia ja aikaa, kun puuhake voidaan entsyymien avulla pilkkoa osittain jo ennen keittoprosessia. Entsyymeillä myös selluteollisuuden jätteistä voidaan valmistaa polttoaineeksi sopivaa bioetanolia.

TAF jakaa kotimaisen Millennium-kunnianosoituksen vuorovuosin kansainvälisen Millennium-teknologiapalkinnon kanssa. Kunnianosoitus myönnetään Suomessa toimivalle yritykselle tai tutkijalle, jonka työ liittyy edellisen Millennium-teknologiapalkinnon voittajan tutkimusalaan.

Vuoden 2016 Millennium-teknologiapalkinnon sai yhdysvaltalainen professori Frances Arnold kehittämästään uudesta ja nopeasta tavasta täsmämuokata entsyymejä. Nyt Millennium-kunnianosoituksella palkittava MetGen Oy käyttää työssään myös professori Arnoldin uraauurtavaa menetelmää.

MetGen Oy on aiemmin palkittu muun muassa eurooppalaisella bioteknologian John Sime -palkinnolla innovatiivisimmasta teknologiasta vuonna 2016, ja vuonna 2014 Global Cleantech Cluster Association nimesi yrityksen maailman kymmenen parhaan yrityksen joukkoon.