Pingvini ja toppaliivi, jossa on käytetty untuvan kaltaista selluloosapohjaista eristemateriaalia.

Selluloosakuitu korvaamaan untuvaa ulkoiluvaatteissa

Eristemateriaalia tehdään vaahto- ja ilmarainaamalla.

Untuva on suosittu ulkoilutakkien eristemateriaali, sillä se on hyvästä lämmöneristyskyvystään huolimatta kevyttä. Untuva on kuitenkin kallista ja sekä eettisesti että ympäristön kannalta ongelmallinen materiaali. Korvaajana käytetyt synteettiset materiaalit eivät ole ympäristön kannalta parempia.

VTT:n koordinoimassa nelivuotisessa, toukokuussa alkaneessa Penguin-hankkeessa kehitetäänkin muun muassa selluloosapohjaisia eristemateriaaleja ja tekstiilikuituja ulkoiluvaatteita varten.

”Koko projektin päämääränä on kehittää ja validoida biopohjaisen ja kierrätettävän ulkoilutakin prototyyppi”, kertoo tekniikan tohtori Emmi-Maria Nuutinen, joka toimii hankkeen koordinaattorina.

Kansainvälisessä hankkeessa on mukana Suomesta myös Spinnova.

”Haimme inspiraatiota pingviinin sulkarakenteesta. Lähdemme rakentamaan selluloosakuidusta eristävää kerrosta, kangas vastaa tiiviimpää höyhenkerrosta, ja erilaiset suojaavat viimeistelykerrokset vastaavat pingviinin höyhenien rasvaa.”

Mukana älyteknologiaa

Tekstiilikuitua kehitetään perustuen partnereiden omiin teknologioihin. Eristemateriaalia tehdään ilma- ja vaahtorainaamalla.

”Ilmarainausta tehdään tällä hetkellä laboratoriomittakaavassa, mutta pilotti on rakenteilla ja vaahtorainaukseen pilotti on olemassa ennestään. Ensimmäisiä testikappaleitakin on jo tehty, mutta vielä tietenkin tarvitaan paljon optimointia ja ominaisuuksien testaamista.”

Isoin haaste on saada selluloosakuidun ominaisuuksia muokattua niin, että se toimisi myös kosteissa olosuhteissa.

”Haasteena on kehittää pelkästään selluloosasta materiaali, joka täyttäisi loppukäyttäjän kriteerit. Yritämme tehdä selluloosaeristeestä sellaista, että se kestää aktiivista käyttöä ilman että sen lämmöneristyskyky heikkenee kosteudesta.”

VTT:llä Oulussa kehitetäänkin projektiin liittyen takkiin lisättävää älyteknologiaa. Vaatteeseen on tarkoitus tuoda lämpöelementtejä, jotka auttavat eristekerroksen kuivana pysymistä. Prototyyppivaiheessa takkiin tulee myös sensoreita, joiden avulla saadaan käyttödataa siitä, miten lämpötilan ja kosteuden hallinnassa onnistutaan.

Emmi-Maria Nuutinen uskoo projektin onnistumiseen. 

”Tässä on ollut hakemusvaiheesta asti hyvä meininki ja fiilis, että yhdessä tässä onnistutaan.”

Inspiraatio pingviinistä

Penguin-hankkeessa (Bioinspired and advanced fibres and materials for sustainable outdoor textiles with biomimetic functionalities) on mukana yhteensä 10 kumppania Suomesta, Ruotsista, Portugalista, Italiasta ja Espanjasta. Hanke on saanut noin 6,5 miljoonan euron rahoituksen EU:n Horizon-ohjelman kautta, ja sen kokonaisbudjetti on 7,6 miljoonaa euroa.

Uusimmat