Kuvassa on biopohjaiselle muoville painettu älyetiketti.

Elektroniikkaa voidaan painaa paperille tai biomuoville

Kaksivuotisen ECOtronics-hankkeen tarkoituksena oli selvittää, mitkä asiat vaikuttavat elektroniikan ympäristökuormaan, sekä kehittää uusia ratkaisuja, joilla kuormaa voisi vähentää. Business Finlandin rahoittama hanke päättyi tammikuussa. 

”Esimerkiksi piirikortin alusta on paksua komposiittimateriaalia, ja tutkimme, miten vaikuttaisi, jos se korvattaisiin biopohjaisilla materiaaleilla. Paperi tai biomuovi voitaisiin helposti viedä painokoneeseenkin”, kertoo hankkeen vetäjä, tutkija Liisa Hakola VTT:ltä. 

Uusien ratkaisujen ympäristövaikutukset selvitettiin koko elinkaaren osalta. 

”Ympäristökuorma pienenee 21 prosenttia, kun piirilevyn alusta vaihdetaan biopohjaiseen materiaaliin. Jos lisäksi hyödynnetään painoteknologiaa, saadaan vielä 43 prosenttia pois. Ympäristökuorman saisi siis pudotettua puoleen”, hän sanoo. 

Älyetiketti lataa itse itsensä

Hankkeessa kehitettiin ja testattiin myös aivan uusia sovelluksia, esimerkiksi biopohjaiselle muoville painettavaa, kuljetuspakkauksiin sopivaa älyetikettiä. Sen avulla voitaisiin seurata esimerkiksi kylmäketjua vaativien elintarvikkeiden kuljetusolosuhteita. 

”Pakkausten kierrätys toimii hyvin ja kierrätysprosessit ovat olemassa. Halusimme siksi kehittää ratkaisun, jossa pakkauksiin liitettävä elektroniikka pystyttäisiin erottelemaan kierrätyksessä”, Hakola kertoo.

Biomuovi valittiin pohjamateriaaliksi, sillä valokennon avulla virtansa jopa keinotekoisesta valosta saavaan etikettiin tarvittiin läpinäkyvä pohja. Etiketti lataa itseään valossa ja toimii siksi pitkiäkin aikoja. 

”Superkondensaattori varastoi ja syöttää virtaa, jotta sensori pystyy mittaamaan lämpötilaa jatkuvasti ja tieto pystytään lukemaan.”

Teknologia olisi valmis, mutta pitäisi löytää toimija, joka voisi aloittaa valmistuksen suuremmassa mittakaavassa. 

”Oli hienoa, että pääsimme aloittamaan tämän kansallisena hankkeena, ja saimme näin suomalaiselle teollisuudelle hieman etumatkaa. Suomalaiselle paperiteollisuudelle voisi tältä alueelta löytyä isompiakin bisnesmahdollisuuksia.” 

Seuraavaksi aihepiirin ympärille on tarkoitus viritellä EU-tason yhteistyötä.

 

Teksti: Katariina Krabbe
Kuva: VTT

Uusimmat