Työhuoneessaan Sappin paperitehtaalla Lohjan Kirkniemessä Tero Nevalainen kertoo pienestä pitäen tottuneensa näkemään Kirkniemen tehtaan auton ikkunasta sen ohi ajettaessa. Nevalainen on kotoisin Lohjansaaresta, muutaman kilometrin päässä paperitehtaasta.
”Kun yläkouluun kuljin bussilla, katselin, kuinka paperikone kolmosen rakentaminen eteni. Varmaan näistä näkymistä tuli ajatus, että metsäteollisuus ja paperinvalmistus voisivat olla minun juttuni.”
Niin myös kävi. Peruskoulun jälkeen Nevalainen suoritti Lohjan ammattikoulussa kaksivuotisen paperiprosessilinjan. Sen päätyttyä jatkuivat opinnot Tampereen Ammattikorkeakoulussa. Neljän vuoden opiskelujen jälkeen Nevalainen valmistui paperitekniikan AMK-insinööriksi.
”Ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen pääsin kesätöihin Kirkniemen paperikone kakkosen päällystyskoneelle tekemään sakarasaumaa, seuraavana kesänä olin superkalanterilla kiillottamassa paperia.”
Kolmannen opiskeluvuoden jälkeen Nevalainen työskenteli Lohjan Paperilla kesävuoromestarina. Armeijan jälkeen vakituinen ura paperin parissa jatkui siellä.
”Lohjan Paperi valmisti erikoispapereita. Siellä sain nähdä toisenlaista paperinvalmistusta ja toisenlaisia prosesseja kuin Kirkniemessä.”
Lohjan Paperin omistajaksi vaihtui Mondi, ja kun tehtaan tuotanto loppui, palasi Nevalainen juurilleen Kirkniemeen vuonna 2017.
”Tänne oli helppo tulla takaisin. Täällä on kivat työkaverit, hyvä henki ja osaava henkilöstö. Aina jos tarvetta on, löytyy työkaveri, joka osaa auttaa.”
Kirkniemen tehdas on kuin kaupunki
Nevalainen pitää lyhyen Powerpoint-esityksen Sappista ja Kirkniemen tehtaasta. Vuonna 1966 Metsäliiton perustama tehdas tuottaa nykyisin kolmen paperikoneen voimin 2000 tonnia päällystettyjä aikakauslehtipapereita vuorokaudessa. Pääraaka-aine on kuusi, jota tarvitaan noin 40 rekallista päivittäin. Vuodesta 2009 tehdas on ollut kansainvälisen Sappi-yhtiön omistama. Sen juuret ovat Etelä-Afrikassa, toimintaa on 20 maassa, joista Euroopassa kahdeksassa maassa. Suomen ja Itävallan tehtaat ovat Euroopan suurimmat. Kaikkiaan Sappi työllistää 11.000 työntekijää, Suomessa 550.
Tunnuslukujen jälkeen seinälle heijastuu ilmakuva koko Kirkniemen tehdasalueesta Lohjanjärven rannalla.
Viisi faktaa Sappi Kirkniemestä
1. Sappin Kirkniemen paperitehdas sijaitsee Lohjalla Kirkniemen kaupunginosassa, 65 kilometrin päässä Helsingistä. Töihin Kirkniemeen tullaan pääasiassa Lohjalta, mutta myös Salosta, Turusta ja pääkaupunkiseudulta.
2. Kirkniemi on maailman suurin päällystettyjä aikakauslehti-papereita valmistava tehdas. Sen kolmen paperikoneen vuosikapasiteetti on 750.000 tonnia.
3. Metsäliiton Paperi Oy perusti Kirkniemen tehtaan vuonna 1966. Ensi vuonna juhlitaan tehtaan perustamisen 60-vuotispäiviä.
4. Vuonna 2009 Kirkniemen tehtaan osti Sappi Limited, jonka pääkonttori sijaitsee Etelä-Afrikassa. Yhtiöllä on tehtaita Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa, henkilöstöä kaikkiaan yli 11.000, Kirkniemessä 550. Tehdas on Lohjan suurin yksityinen työnantaja.
5. Kirkniemi siirtyi vuonna 2023 energiantuotannossaan biopolttoaineisiin. Hankkeen myötä tehtaan suorat kasvi-huonekaasupäästöt laskivat 90 prosenttia.
”Kirkniemi on kuin pieni kaupunki. Täällä on kaikki tarvittava, on ruokala, terveysasema, kuntosali, kunnossapito, vesijärjestelmä ja oma voimala, jossa tehdään prosessihöyry sekä osittain oma sähkökin.”
Kuvasta Nevalainen näyttää, mistä kohtaa järveä lähtee Karjaanjoki Suomenlahdelle.
”Jokeen rakennetaan lohiportaita, jotta lohi voisi nousta takaisin Lohjanjärveen. Lohet ovat tarpeellisia erityisesti joen raakkupopulaatiolle, joka tarvitsee lisääntyäkseen lohen isännäksi. Kirkniemi on mukana tukemassa kunnostustöitä Lohikala Karjaanjokeen -hankkeessa”, kertoo Nevalainen.
”Ympäristöstä pidetään monin tavoin huolta”, hän toteaa.

Luonnon helmassa ja Lohjanjärven rannalla kasvaneena ympäristöarvot ovat Nevalaiselle tärkeitä.
Tehtaan käyttämä prosessijätevesi puhdistetaan hyvin ennen kuin se päästetään takaisin Lohjanjärveen, ja suoria hiilidioksidipäästöjä on saatu vähennettyä 90 prosenttia, kun energiatuotantoon on investoitu ja energia tulee biopolttoaineista. Työhuoneen ikkunasta näkyykin biopolttoaineen varastosiilo, joka muistuttaa Nevalaisen mielestä muumitaloa.
”Vielä enemmän, jos sen maalaisi siniseksi”, hän naurahtaa.
”On hienoa, että investoidaan puhtaampaan toimintaan.”
Tärkeä arvo on myös huolenpito henkilöstöstä. Erityisesti turvallisuus on esillä, ja siitä muistutetaankin eri puolilla tehdasta infotauluissa ja julisteissa.
”Turvallisuuden ympärille on saatu luotua positiivinen ilmapiiri”, hän kertoo.
Henkilöstölle on tehtaalla tarjolla monenlaista toimintaa, on sählykerho, lätkäkerho, käsityökerho, soutukerho, keilakerho ja golfkerho. Nevalaisen perheelle tärkeä on ollut Virkkalan Tarmon jalkapallokoulu, jota Sappi sponsoroi. Siellä Nevalaisen kaksospojat Riku ja Topi viisivuotiaina aloittivat ja innostuivat niin, että pelaavat nyt ViTa:n joukkueessa, jota isä Tero valmentaa.
Tehdasesittelyjä opiskelijoille
Tero Nevalaisen titteli Sappissa on CI and Quality Systems Expert. Työhön kuuluu muun muassa jatkuva parantaminen, koulutusten suunnittelu ja järjestäminen henkilöstölle, sähköisen oppimisjärjestelmän ylläpitäminen, laatujärjestelmien sisäisten ja ulkoisten arviointien ja auditointien organisoiminen sekä ideajärjestelmän vetäminen.
”Jatkuva parantaminen tarkoittaa työvaiheiden tarkastelua ja parannuskohteiden löytämistä, jotta työ olisi mielekkäämpi ja helpompi tehdä. Henkilöstöltä tulee vuosittain 200–300 ideaa säästökohteista, turvallisuuden parantamisesta, työn sujuvoittamisesta tai muista seikoista. Niiden käyttöönottoa ja jalostamista olen tarvittaessa tukemassa”, avaa hän tehtäviään.
”Työni on monipuolista ja pääsen tekemään eri osastojen kanssa yhteistyötä. Viikottain olen myös yhteyksissä Sappin Euroopassa oleviin muihin tehtaisiin lähinnä laatujärjestelmäasioista.”

Viime vuosina Nevalainen on ollut aktiivisesti mukana myös oppilaitosyhteistyössä.
”Meille tulee alan opiskelijoita ja lukiolaisia tutustumaan toimintaamme. On aina hienoa päästä esittelemään heille tehdasta. Myös Lohjan ammattikoulun kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä. Opiskelijoille esitellään, millaisia työpaikkoja täällä on. Tehtaallahan tarvitaan monenlaisia osaajia, sähköasentajia, kunnossapitäjiä, laborantteja – monia muitakin kuin vain paperintekijöitä.”
Metsäteollisuus ry:n Mahdollisuuksien metsä -kampanjassa Kirkniemi on ollut mukana alusta asti. Nevalainen on järjestänyt kollegoja puhumaan yläkoulujen kahdeksasluokkalaisille ja lukiolaisille sekä kiertänyt itsekin kouluja.
”Jos kukaan ei nuorille kerro, mitä paperitehtaalla tehdään, voi vaikutelmaksi jäädä vain huriseva tehdas ja valkoinen vesihöyry taivaalla.”
Tehdaskierroksia ja ideapalavereja
CI and Quality Systems Expert Nevalaisen päivittäinen työ sisältää kokouksia ja palavereja, mutta myös käyntejä tehtaan puolella ja eri osastoilla.
Tänään vuorossa on käynti paperikone kolmosen tehdassalissa. Suojavarusteet päälle ja tulpat korviin. Salin poikki kuljettuaan Nevalainen kiipeää portaita pitkin pakkaamon valvomoon, jossa käy operaattori-Samin kanssa läpi uusimpia kehityskohteita.

Seuraava tapaaminen on Haapa-neuvotteluhuoneessa paperikone kolmosen käyttöinsinööri Anttoni Haapa-ahon kanssa. Palaverissa keskustellaan paperikonelinjan työntekijöiden tekemistä uusista ideoista. Tarkempaan käsittelyyn päätettiin ottaa muutosprosessi, jonka avulla voitaisiin pienentää pigmenttihukkaa.
Tehdaskierroksen jälkeen Nevalainen kiiruhtaa takaisin työhuoneeseensa etäpalaveriin ohjaamaan Tampereen ammattikorkeakoulun insinööriopiskelijan opinnäytetyötä.
Sen jälkeen päivä onkin pulkassa. Nevalainen hakee pyöränsä ja polkaisee sillä 10 kilometrin kotimatkan.
Liikuntaa, luontoa ja kulttuuria
Lohja tarjoaa monipuoliset ulko- ja sisäliikuntamahdollisuudet. Lohjanjärven rannoilla ja saarissa on uimapaikkoja ja luontopolkuja, venesatama Aurlahdessa ja Lohjanharjulla maastopyöräreitti. Kaupungissa on useita urheilu- ja pallokenttiä, uimahalli, kaksi jäähallia, kaksi golfkenttää sekä Kisakallion urheiluopisto.
Kulttuurista pääsee nauttimaan museoissa ja taidegallerioissa. Pitkin vuotta järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten Kahvilapäivä kesän alkajaisiksi ja sadonkorjuujuhla Omena-karnevaalit syksyllä.
Lohjan kaupungilla on oma kaupunginorkesteri ja kaupunginteatteri. Lohja soi festareilla ja konserteissa, on rockia, klassista, iskelmää ja jazzia, Rantajamit heinäkuussa ja Factory By The Lake -festari vanhan paperitehtaan ympäristössä elokuussa. Lohjalla on Tytyrin elämyskaivos, jossa on museo, taidegalleria ja peikkoluola.