Alina Ruonala-Lindgren katsoo kohti kameraa.

Selluteollisuudessa uuden päästöttömän aikakauden alku

Emission Free Pulping -tutkimusohjelmassa pyritään kehittämään päästötön puun kemiallinen keittoprosessi teollisessa mittakaavassa.

Metsäteollisuutta on kritisoitu pienistä tutkimuspanostuksista ja siitä, että tekeminen keskittyy lyhyen aikajänteen tuotekehitystoimintaan. Emission Free Pulping (EFP) -ohjelmassa mukana olevat yritykset ovat sitoutuneet pitkäjänteiseen tutkimukseen, jossa tuodaan yhteen parhaat tekijät ja vaaditaan tuloksia, jotka jaetaan osallistujien kesken. Tutkimusohjelman tavoitteena on haastaa perinteiset puun kemialliset keittoprosessit, vähentää päästöjä, erityisesti hiilidioksidia sekä aikaansaada enemmän tuotteita jalostettavasta puusta.

Ohjelman keskeisenä toimintatapana on luoda osallistujien kesken positiivinen ja avoin ilmapiiri varmistaen, että tutkimus on samalla myös tavoitteellista. Tutkimuksen tekijöiden näkökulmasta ohjelma on erittäin merkittävä ja innostava edistysaskel kohti kestävämpää ja vähäpäästöisempää tulevaisuutta yhteistyössä yritysten kanssa.

Emission Free Pulping -tutkimusohjelmassa pyritään kehittämään päästötön puun kemiallinen keittoprosessi teollisessa mittakaavassa. Ohjelmaa voi pitää radikaalina avauksena perinteisen toimialan uudistamiseksi. Tarkoituksena on vähentää kemiallisen massan valmistuksen hiilidioksidipäästöjä ja lisätä tuotteiden saanto puuraaka-aineesta nykyisestä 50 prosentista noin 70 prosenttiin. Ohjelmassa kehitettävät teollisesti merkittävät ratkaisut hyödyttävät koko metsäteollisuutta.

Tavoitteiden toteutuessa ohjelma lisää metsäteollisuuden kilpailukykyä ja vähentää sen ympäristövaikutuksia. Asetettu haaste on merkittävä ja edellyttää teollisuuden ja tutkimuksen välistä pitkäjänteistä yhteistyötä. Hankkeessa on mukana yhteensä seitsemän yritystä ja 10 tutkimusorganisaatiota Suomesta, Ruotsista ja Chilestä.

Yrityksillä on keskeinen rooli ohjelman ohjaamisessa. Tiivis yhteistyö on elintärkeää, sillä se yhdistää teollisuuden käytännön tarpeet ja tutkimuksen uusimman tiedon ja innovaatiot. Näin varmistetaan, että kaikki mukana olevat yritykset ja tutkimustahot hyötyvät hankkeen tuloksista ja voivat soveltaa niitä omassa toiminnassaan. Avoin lähestymistapa edistää yhteistyötä ja tiedon jakamista sekä palautteen antamista, mikä on olennaista kestävän kehityksen ja innovaatioiden kannalta.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Emission Free Pulping -tutkimusohjelma on merkittävä askel kohti kestävämpää metsäteollisuutta. Se yhdistää teollisuuden ja tutkimuksen voimat, kehittää tavoitteellisesti uusia innovaatioita ja jakaa tulokset avoimesti kaikkien osallistujien kesken. Tämä avoin yhteistyö on avainasemassa, kun pyritään vastaamaan metsäteollisuuden kasvaviin haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Ohjelma on myös loistava esimerkki metsäteollisuuden positiivisuudesta, pitkäjänteisyydestä ja rohkeudesta.

Alina Ruonala-Lindgren
koordinaattori
VTT

Uusimmat