Ulla Lainio katsoo kohti kameraa.

Suomi on metsäteknologian suurvalta

Suomella on hyvät mahdollisuudet menestyä Pohjois-Amerikan markkinoilla, sillä teknologiaosaamisemme tunnetaan ja Suomi tunnetaan nyt muutenkin paremmin tuoreen Nato-jäsenyyden vuoksi.

Washington DC:ssä Business Finlandilla työskentelevä kaupallinen neuvos Ulla Lainio huomauttaa, että Yhdysvallat on tätä nykyä Suomen suurin kauppakumppani. Pohjois-Amerikka on markkinana kiehtova mutta myös kilpailu on äärimmäisen kovaa.

”EU:ssa saattaa vielä jotenkin toimia insinööripohjainen läsnäolo, mutta ei USA:ssa. Tänne on etabloiduttava. On hoidettava jalkatyö itse tai palkattava paikallisia. Toki se on myös kulttuurillinen kysymys. Paikallinen tuntee paikalliset tavat yleensä paremmin kuin muualta tullut.”

Lainion mukaan USA myös suojelee tiukasti etujaan.

”Nopeasti aletaan vaatia, että valmistuksen alihankkijoineen pitää olla USA:ssa, samoin raaka-aineiden pitää tulla USA:sta ja niin edelleen.”

Suomella on kuitenkin valttinsa.

”Teknologiamme on korkeatasoista ja erityisesti metsäteollisuudessa olemme maailman ehdotonta huippua. Se tiedetään hyvin myös Pohjois-Amerikassa.”  

Lainio on koulutukseltaan konetekniikan DI – hän on työskennellyt aiemmin muun muassa Ahlströmillä, UPM:llä sekä Walkilla. Ahlströmillä hänen vastuullaan oli erikoispapereiden myynnin käynnistäminen USA:han ja Kanadaan.

Vain vähän hyödynnetty metsä

Lainion mukaan Suomea ja Ruotsia pidetään Yhdysvalloissa yleisesti maailman johtavina metsäbiotalousmaina. Tänä vuonna jo toista kertaa järjestetyllä Suomen vierailuillaan pohjois­amerikkalaiset hakivat yhteiskumppaneita metsäsektorinsa uudistamiseen ja monipuolistamiseen.

Metsiä on ylipäänsä hyödynnetty erityisesti Yhdysvalloissa vain vähän. Tämä johtuu pitkälti siitä, että fossiilista energiaa on saatavilla paljon ja se on edullista. Myös vesivoimaa on paljon.

Ilmastonmuutoksen torjunta on aiheuttanut kuitenkin sen, että panostukset biopolttoaineisiin, biomassan käyttöön, metsäpalojen torjuntaan sekä metsänhoitoon liittyvään teknologiaan ja osaamiseen ovat lisääntyneet.

”Erityisesti metsäpalo-ongelmat ja puutuholaisten suuret määrät aiheuttavat huolta. Pohjoisamerikkalaiset haluavat muun muassa tietää, miten metsänhoitoon liittyvät asiat on Suomessa järjestetty. Yhdysvalloissa ei tehdä juurikaan esimerkiksi harvennushakkuita.”

Myös puurakentamiseen liittyvä osaaminen kiinnostaa vierailijoita.

Lainio lisää vielä esimerkiksi Metsä Groupin Äänekosken kaltaisen biotuotetehtaan, joka on moderniudessaan ja erilaisia tuotteita ulos puskevana hyvin kiinnostava vierailijoiden silmissä.

”Sanotaan nyt vaikka viiluvaneri. Monipuolisuus tuotteissa, joita puusta siellä tehdään, kiehtoo vierailijoita. Siinä on lähes pyhiinvaellukseen vertautuvaa hartautta.”

Mitä sinä myyt?

Lainio tietää arkikokemuksestaan, että pohjoisamerikkalaiset verkostoituvat koko ajan, mitä erilaisimmissa yhteyksissä. He myös jakavat omia verkostojaan sopiviksi katsomilleen ihmisille ja suosittelevat omille ystävilleen sopivia uusia verkostoja.

Niin Lainio tekee itsekin – jonkun luotettavan on suositeltava hänelle verkostoa, jotta hän siitä kiinnostuisi. Samoin hän suosittelee muille vain jo tuntemiaan ihmisiä. 

”Amerikkalaiset myös tietävät, että heille kaupataan koko ajan jotain. Ja se on heistä ihan ok, sitä he odottavatkin. Mutta myynti- ja yhteistyöehdotusten on oltava ytimekkäitä ja selkeitä. He ovat hyvin kohteliaita, mutta heidän on tiedettävä tarkasti, mitä heille milloinkin myydään.”

Pohjoisamerikkalaiset myös puhuvat, keskustelevat ja kyselevät paljon ja laajoja asioita, sen tietää jo toteutuneiden Suomen vierailuiden perusteella.

”He eivät kysele yritysvierailuillakaan juurikaan teknisiä yksityiskohtia jostain laitteista vaan pohtivat laajoja asiakokonaisuuksia, kuten vaikkapa suomalaisten metsäomistuksen tilaa. Suomalaiset pitävät mielellään kalvosulkeisia, mutta sellaiset eivät näille vieraille riitä, Lainio naurahtaa.

Puupakettimatkalla Suomessa

Business Finland järjesti kesäkuussa 2024 jo toisen laajan metsä- ja puutuoteteollisuuden ja puurakentamissektorin vierailun Yhdysvalloista ja Kanadasta Suomeen. Vierailuun osallistui yli 60 pohjoisamerikkalaista kymmenestä osavaltiosta ja Kanadan Nova Scotian provinssista. 

Ensimmäinen vierailu järjestettiin viime vuonna. Seuraava vierailu on jo laitettu kalenteriin toukokuulle 2025.

Vierailujen tarkoituksena on tutustuttaa Yhdysvaltojen ja Kanadan toimijat Suomen metsäosaamiseen, metsäpolitiikkaan, keinoihin hiilidioksidin vähentämisessä ja metsäteollisuuden monipuoliseen toimintaan.

Pohjoisamerikkalaisia kiinnostavat erityisesti metsäkonevalmistajat, puurakentamiseen liittyvät kone- ja laitevalmistajat, uudet innovatiiviset biotuotteet, kuten puutekstiilikuidut, puupohjaiset rakennusmateriaalit, CLT (monikerroslevy) ja LVL (viilupuu), kuitupohjaiset kemikaalit, biomassan hyödyntäminen ja biopolttoaineet.

Uusimmat