Risto Kotilainen työskentelee projektipäällikkönä UPM:n biojalostomon ligniiniyksikön käyttöönottoprojektissa Leunassa, joka sijaitsee entisen Itä-Saksan alueella lähellä Leipzigia.
”Tarkistamme kaikki laitteet, instrumentit ja automaatiojärjestelmät ennen varsinaista käyttöönottoa, ja lopulta olemme mukana myös tehtaan käynnistysvaiheessa. Tällä hetkellä teemme paljon kenttätarkastuksia, eli tarkistamme, että kaikki on asennettu ja kytketty oikein ja että automaatiotestit on suoritettu. Teemme myös niin sanottuja vesiajoja, joissa prosessilaitteistot huuhdellaan vedellä ennen varsinaista käyttöönottoa.”
Aiemmin Lappeenrannan biojalostamolla käyttöpäällikkönä toiminut Kotilainen aloitti projektissa elokuussa 2022.
”Minua kiinnosti itse projekti: pidän nopeatempoisista hankkeista, joissa tapahtuu paljon. Myös yhteishenki kasvaa, kun saadaan pieniä voittoja ja asioita käyntiin.”
Kotilaiselle tämä on jo toinen kerta töissä Saksassa tehtaan käyttöönottoprojektissa. Vuosina 2007–2008 hän työskenteli Myllykoski Oyj:n palveluksessa Plattlingin uuden paperitehtaan kuitulinjan käyttöönotossa lähellä Müncheniä.
”Aiemman kokemukseni ansiosta tiesin, että viihdyn Saksassa. Suomalaiselle saksalainen yhteiskunta on melko helppo, eikä esimerkiksi työkulttuurissa ole suuria eroja. Saksassa on ehkä jonkin verran enemmän byrokratiaa ja sääntöjä, mutta täällä voi samalla tavalla luottaa siihen, mitä ihmiset sanovat ja lupaavat kuin Suomessa.”
”Pidän todella paljon kansainvälisestä työympäristöstä ja siitä, että saan työskennellä eri maista olevien ihmisten kanssa.”
Virallinen työkieli biojalostamossa on englanti, mutta auttavastakin saksankielentaidosta on apua keskustelun kääntyessä toisinaan saksaksi.
Vehreä Leipzig
Kolmessa vuodessa Risto Kotilainen on kotiutunut väkiluvultaan suurin piirtein Helsingin kokoiseen Leipzigiin erinomaisesti.
”Leipzig on ollut todella positiivinen yllätys. Luonto on lähellä, mutta tapahtumiakin riittää. Olen myös intohimoinen lenkkeilijä, viikossa tulee juostua 40–60 kilometriä, ja keskustan kupeessa olevat metsät ja puistot ovat todella hienoja paikkoja”
Kaupungin sijainti on erinomainen, sillä joka paikkaan on lyhyt matka: esimerkiksi Berliiniin pääsee puolessatoista tunnissa ja Prahaan kahdessa ja puolessa.
”Vapaa-ajalla tulee kierreltyä paljon luontokohteita Etelä-Saksassa, Tšekissä ja Puolassa.”
Kotiutumista on edistänyt saksalainen naisystävä, jonka ansiosta sosiaaliset verkostot ovat laajentuneet.
”Myös harrastusten parissa tutustuu paikallisiin helposti. Lisäksi täällä on aktiivinen Suomi-Saksa-seura, jonka jäsenet ovat todella kiinnostuneita suomalaisista ja suomalaisesta kulttuurista.”
Jääminen pysyvästi kiinnostaa
Nykyinen sopimus kestää vielä ainakin vuoden, mutta Kotilainen on pohtinut Saksaan jäämistä pysyvästikin.
”Ainakin, jos projektin jälkeen on tarjolla kiinnostavia tehtäviä, jääminen on varteenotettava vaihtoehto”, hän sanoo.
Koti-ikävää hän ei ole tuntenut pitkään aikaan.
”Ihan alkuun kaipasin suomalaisia perusasioita, kuten saunaa tai omakotitalossa asumiseen liittyviä puuhia, mutta ajan mittaan elämä Saksassa on rakentunut kokonaiseksi. Sain esimerkiksi hiljattain siirtolapuutarhapalstan, jossa kuokkiminen tuo hyvää vastapainoa työlle.”
Aikuiset lapset ja kesämökki kuitenkin varmistavat, että myös siteet Suomeen säilyvät.