Karyn Boniface katsoo kohti kameraa.

Maailman laidalta toiselle

Kolmessa maassa työskennellyt Karyn Boniface vastaa Stora Enson puutuotteiden Tuotteet ja innovaatiot -toiminnoista. Tausta hänellä on elintarviketeollisuudessa.

Uusiseelantilainen Karyn Boniface oli käynyt Suomessa ennenkin, kun hänen miehelleen avautui kiinnostava työmahdollisuus Helsingissä. He olivat asuneet ja työskennelleet Englannissa 15 vuoden ajan, ja koska he pitivät Suomesta, päättivät he tarttua mahdollisuuteen.

”Muutimme Helsinkiin seitsemän vuotta sitten, ja aloin etsiä itsellenikin työpaikkaa. Minulla oli tuuria, sillä Stora Ensossa oltiin juuri käynnistämässä uutta laatutiimiä yhtiön Wood Products -divisioonaan. Oma taustani on elintarviketieteessä ja olen aiemmin työskennellyt elintarviketurvallisuuden, laadun ja tuotekehityksen parissa, ja tehtävä vaikutti hyvältä mahdollisuudelta kokeilla osaamistani toisen teollisuudenalan parissa. Koska pidän puista ja puurakennuksista, ja Stora Ensolla oli hyvä maine työnantajana, päätin laittaa hakemuksen vetämään. Minua onnisti, vaikken tiennyt metsäteollisuudesta mitään.”

Siitä pitäen hän on työskennellyt Stora Ensossa omasta halustaan osa-aikaisena, 80 prosenttia työajasta. Vuodesta 2021 lähtien hän on kuulunut Wood Products -divisioonan johtoryhmään ja vastannut Tuotteet ja innovaatiot -toiminnoista. Helmikuussa hänelle siirtyivät väliaikaisesti myös vastuullisuuteen liittyvät asiat.

”Yhteistä vastuualueilleni on, että kaikki liittyy tuotteisiin ja aikanäkökulma on sama: Työskentelemme vahvasti nykyhetkessä, mutta samalla vaikutamme pitkälle tulevaisuuteen.”

Päivittäiseen työhön sisältyy paljon vuorovaikutusta ihmisten kanssa ympäri Eurooppaa. Tiimin jäseniä on Suomessa usealla paikkakunnalla, mutta myös Ruotsissa ja Itävallassa.

”Saan työskennellä mahtavien, mielenkiintoisten ihmisten kanssa. Pidän todella paljon kansainvälisestä työympäristöstä ja siitä, että saan työskennellä eri maista olevien ihmisten kanssa. Pidän myös työhöni liittyvästä nörttimäisestä tiedepuolesta, sillä aina on niin paljon uutta opittavaa ja ratkaistavia kysymyksiä.”

Yllättävän paljon yhteistä

Suomen ja Uuden-Seelannin työkulttuureissa on Bonifacen mukaan yllättävän paljon yhtäläisyyksiä, kun taas Isossa-Britanniassa on monella tavalla hyvin erilaista kuin Uudessa-Seelannissa huolimatta yhteisestä kielestä ja kulttuuriperinnöstä brittiläisessä kansainyhteisössä. 

”Sekä Suomi että Uusi-Seelanti ovat pieniä, maailman laidalla olevia maita, ja luulen, että siitä johtuu, että meillä on niin paljon yhteistä. Työelämä on molemmissa maissa samalla tavalla epähierarkkista – voi puhua kenen kanssa tahansa asemasta riippumatta. Meillä on myös hyvin samanlaisia arvoja. Uusiseelantilaiset ja suomalaiset ovat myös samalla tavalla suorapuheisia, kun taas Englannissa pitää pystyä tulkitsemaan, milloin esimerkiksi ’kyllä’ tarkoittaa päinvastaista.”

Yksi fundamentaalinen ero suomalaisten ja uusiseelantilaisten väliltä kuitenkin löytyy.

”Uusiseelantilaiset ovat todella puheliaita, ja esimerkiksi työkontekstissa täytyy pitää huolta, että päästään asiaankin. Toisaalta siellä ei koskaan tarvitse miettiä, miten murtaa jää.”

Isossa-Britanniassa työkulttuuri on hierarkkisempaa, kilpailullisempaa ja nopeatahtisempaa.

”Suomessa arvostan sitä, että asiat sujuvat rauhallisesti ja ihmiset ovat aina ajoissa. Täällä myös luotetaan ihmisiin, esimerkiksi siihen, että etänäkin tehdään töitä. Myös työ ja vapaa-aika ovat paremmin tasapainossa kuin Britanniassa – osittain se johtuu siitäkin, että liikenne sujuu.”

Vapaa-aikanaan Karyn Boniface nauttii ulkoilusta, Helsinkiin tutustumisesta sekä uusien ruoka-aineiden löytämisestä kansainvälisistä ruokakaupoista.

”Asumme Laajasalossa, ja saan nauttia siitä, että luonto on lähellä. Silti pääsen 40 minuutissa julkisilla kulkuvälineillä Katajanokalle Stora Enson uuteen kauniiseen pääkonttoriin.”

Uusimmat