Pitkän linjan valmetlainen Petri Paukkunen aloitti työnsä yrityksessä asiantuntijana 1991. Sittemmin hän työskenteli kartongin ja paperin tuotantoon liittyvän prosessiteknologian kehityksessä, tuotehallinnassa, myynnissä ja asiakassuhteiden hoidossa.
Ennen siirtymistään Aasiaan hän johti 1 200 ammattilaisen maailmanlaajuista Kartonki ja paperit -liiketoimintayksikköä. Työvuosiin mahtuu myös parin vuoden pesti Wisconsissa Yhdysvalloissa vuosituhannen vaihteessa.
”USA:ssa työskentely oli aika samanlaista kuin Suomessa niukempaa vapaa-aikaa ja lyhyempiä lomia lukuun ottamatta. Wisconsissa oli ainakin tuolloin turvallista asua. Naapurikin kertoi, ettei pitänyt koskaan autoa lukossa”, Petri Paukkunen muistelee.
Thaimaassa lomat ovat hieman pidempiä. Vapaa-ajan määrää lisäävät huomattavasti erilaiset pyhäpäivät: buddhalaisuuteen ja kuningasperheeseen liittyviä vapaapäiviä on lähes 20 vuodessa.
Erilaisten ihmisten johtamista
Aluejohtaja Paukkunen työskentelee Aasiassa alueella, jossa asuu 2,5 miljardia ihmistä eli lähes kolmasosa maailman väestöstä. Työ on hyvin kansainvälistä.
”Joryssä istuu 10 eri kansallisuutta: kaksi suomalaista, eteläkorealaista ja kiinalaista sekä yksi intialainen, australialainen, indonesialainen, japanilainen, ruotsalainen, brasilialainen ja thaimaalainen”, Paukkunen luettelee.
Kulttuurierot näkyvät selkeästi. Esimerkiksi Japanin hierarkkisessa työelämässä ollaan tarkkoja, kuka pääsee pääkonttoriin johtajia tapaamaan. Toiminta on muodollista, ja vanhempia ihmisiä kunnioitetaan.
Thaimaalainen työkulttuuri on sen sijaan suoraviivaisempaa ja vapaampaa. Ihmiset pukeutuvatkin rennommin, eikä töissä yleensä käytetä kravattia, pikkutakkia tai pukua.
Paukkusen tavoitteena on ajaa Valmet-yrityskulttuuria sisään työyhteisöihin. Se ei kuitenkaan ole helppoa ja vaatii paljon paimentamista. Skandinaviassa toimitaan vahvassa matriisissa eikä aina tarvitse olla esimiesasemaa voidakseen viedä asioita eteenpäin. Monissa aasialaiskulttuureissa sen sijaan ollaan hyvin hierarkkisia ja kukin pysyy tiukasti lestissään.
”En koe kulttuurieroja mitenkään hankalina. Vaaditaan vain erilaista johtamista. Kaiken kaikkiaan täälläkin johdetaan ihmisiä, jotka tulevat erilaisista taustoista ja edustavat monia eri kansalaisuuksia.”
Näköalapaikalla
Oman mielenkiintonsa työhön tuo se, että Paukkunen pääsee seuraamaan läheltä alan murrosta. Uudet alueet kasvavat vauhdilla.
”Valmetin asiakkaat ovat investoineet aiemmin Kiinaan, mutta nyt Kiinan kasvu on taittumassa varsinkin kuituraaka-aineiden tuotannossa ja pakkausteknologiassa. Sen sijaan Intia ja varsinkin Indonesia kasvavat vauhdilla.”
Kaikenlainen kestävään kehitykseen liittyvä toiminta on tapetilla Aasiassakin.
”Biopolttoaineiden käyttö ja maatalouden sivuvirtojen hyödyntäminen energiantuotannossa tulevat olemaan merkittäviä asioita täälläkin.”
Paukkusen työajasta puolet on kahdenlaista matkustamista, kun hän lentää tapaamaan asiakkaitaan tai
Valmetin johtoryhmän kokouksiin. Vapaa-aika onkin sitten mukavampaa viettää kotiseudulla Bangkokissa ja käydä kävelyllä, hölkällä, kuntosalilla tai pelaamassa golfia.
Vaikka Petri Paukkunen viihtyy Thaimaassa erinomaisesti, yhtä asiaa hän Suomessa kaipaa. Kunpa pääsisi useammin jo aikuisten lasten kanssa yhteisomistuksessa olevia metsiä harventamaan.